«Παγώνει» επ’ αόριστον το τουρκικό πρωτάθλημα μετά την επίθεση σε κορυφαίο διαιτητή

«Παγώνει» επ’ αόριστον το τουρκικό πρωτάθλημα μετά την επίθεση σε κορυφαίο διαιτητή

Για «νύχτα ντροπής» έκανε λόγο ο πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει τη βία στον αθλητισμό

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάος επικράτησε στη λήξη αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος τη Δευτέρα, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να αντιδρά, αποφασίζοντας την αναστολή όλων των αγώνων επ’ αόριστον.

Η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα των ενεργειών προέδρου συλλόγου, ο οποίος επιτέθηκε σε διαιτητή και τον γρονθοκόπησε, στο τέλος ενός ντέρμπι της κορυφαίας κατηγορίας ποδοσφαίρου στη γειτονική χώρα.

Ο διαιτητής Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ δέχτηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρόεδρο του συλλόγου Ανκαραγκουτσού, Φαρούκ Κοτζά, ο οποίος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και τον χτύπησε.

Η ομάδα του μόλις είχε δεχτεί γκολ ισοφάρισης από τη Ρίζεσπορ, στο 97ο λεπτό. Μετά τη λήξη με ισοπαλία 1-1 του αγώνα ακολούθησαν σκηνές χάους.

«Νύχτα ντροπής»

«Οι αγώνες σε όλα τα πρωταθλήματα αναβάλλονται επ’ αόριστον», δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Μεχμέτ Μπουγιουκεκσί σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι νύχτα ντροπής για το τουρκικό ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.

Ο Μελέρ δέχτηκε και άλλα χτυπήματα μετά την επίθεση από τον Κοτζά, ενώ ήταν πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να υποστεί μικρό κάταγμα.

Στις σκηνές χάους πρωταγωνίστησαν τόσο παίκτες όσο και στελέχη του συλλόγου. Ο Κοτζά μεταφέρθηκε επίσης στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Την Τρίτη, τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του και επίσης προφυλάκισε άλλους δύο υπόπτους για τα επεισόδια, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς. «Η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε ο Τουντς.

«Οι διαδικασίες κράτησης θα διεξαχθούν κανονικά μετά το εξιτήριο» από το νοσοκομείο, είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικάγια, αναφερόμενος στον Κοτζά.

Ο Γερλικάγια είχε τονίσει ότι ήδη είχαν γίνει συλλήψεις για το περιστατικό, το οποίο «καταδίκασε έντονα».

Κορυφαίος διαιτητής

«Παγώνει» επ’ αόριστον το τουρκικό πρωτάθλημα  μετά την επίθεση σε κορυφαίο διαιτητή-1

Ο 37χρονος Μελέρ είναι από τους κορυφαίους διαιτητές της Τουρκίας και έχει πάρει μέρος σε διεθνή παιχνίδια της FIFA. Είναι επίσης στη λίστα με τους κορυφαίους διαιτητές της UEFA.

Χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη, με τον επικεφαλής γιατρό του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε, δρ Μεχμέτ Γιορουμπουλούτ, να τονίζει χθες το βράδυ πως «δεν απειλείται η ζωή του προς το παρόν», καθώς και ότι «αιμορραγούσε γύρω από το αριστερό του μάτι και είχε υποστεί μικρό κάταγμα».

Παρέμβαση Ερντογάν

Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε δηλώσεις μετά τα επεισόδια. «Καταδικάζω την επίθεση κατά του διαιτητή Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ μετά τον αποψινό αγώνα και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση» ανέφερε.

«Αθλητισμός σημαίνει ειρήνη και αδελφοσύνη. Ο αθλητισμός είναι ασυμβίβαστος με τη βία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να λάβει χώρα βία στον τουρκικό αθλητισμό», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ομάδα Ανκαραγκουτσού εξέφρασε τη λύπη της μετά τις ενέργειες του προέδρου της, τονίζοντας σε δήλωσή της: «Είμαστε λυπημένοι για το περιστατικό. Ζητούμε συγγνώμη από το τουρκικό ποδοσφαιρικό κοινό και ολόκληρη την αθλητική κοινότητα για το θλιβερό περιστατικό».

Η Ρίζεσπορ έστειλε μήνυμα υποστήριξης στον Μελέρ και εξέφρασε απογοήτευση, τονίζοντας: «Καταδικάζουμε έντονα τα ανεπιθύμητα γεγονότα μετά τον αγώνα. Μεταφέρουμε τις ευχές μας σε ολόκληρη την κοινότητα των διαιτητών, ειδικά στον διαιτητή του αγώνα, Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ, να γίνει σύντομα καλά».

«Δεν είναι πόλεμος»

Η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε να διακόψει το πρωτάθλημα, ενώ ο πρόεδρός της τόνισε ότι «οι ποδοσφαιρικοί αγώνες δεν είναι πόλεμος, δεν τελειώνουν με θανάτους».

«Δεν μπορούν όλες οι ομάδες να πάρουν πρωτάθλημα ταυτόχρονα. Ολοι πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Καλούμε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ανκαραγκουτσού και η διοίκησή της θα τιμωρηθούν αυστηρά» πρόσθεσε.

Ως προς τις κυρώσεις, εξήγησε ότι θα συζητηθούν στις αρμόδιες επιτροπές λήψης αποφάσεων από σήμερα Τρίτη.

Η Γαλατασαράι, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, είχε ζητήσει νωρίτερα έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της βίας στα τουρκικά γήπεδα.

«Πρέπει όλοι να ενωθούμε σήμερα και να δράσουμε για να λύσουμε το πρόβλημα, του οποίου είμαστε μέρος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Ενωση Ενεργών Διαιτητών και Παρατηρητών Ποδοσφαίρου της Τουρκίας κάλεσε όλους τους διαιτητές να μη δώσουν «παρών» στα γήπεδα προσθέτοντας: «Η βίαιη επίθεση στον Μελέρ δεν ήταν μόνο εναντίον του συγκεκριμένου διαιτητή μας, αλλά και εναντίον ολόκληρης της κοινότητας των διαιτητών».

Το Τουρκικό Ιδρυμα Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Συλλόγων Super Lig καταδίκασε την επίθεση, τονίζοντας ότι οι σύλλογοι είναι «έτοιμοι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη βίαιων περιστατικών».

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT