COP28: Διχάζει η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

COP28: Διχάζει η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνομιλίες για το κλίμα της COP28 πήραν παράταση, με τις χώρες να επιδίδονται σε διαμεσολαβητική διπλωματία στην προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα νέο προσχέδιο συμφωνίας και να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων στον κόσμο.

Πολλές ήταν οι χώρες που επέκριναν το προσχέδιο για μια συμφωνία που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, επειδή δεν περιλάμβανε το αίτημα για «σταδιακή κατάργηση» του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα.

Ο γενικός διευθυντής COP28 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Majid Al Suwaidi, είπε ότι στόχος του κειμένου ήταν να «πυροδοτήσει συνομιλίες».

«Με τη δημοσιοποίηση του πρώτου μας σχεδίου, ενθαρρύναμε τις χώρες να έρθουν γρήγορα κοντά μας με αυτές τις κόκκινες γραμμές», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Διαπραγματευτές από τις σχεδόν 200 χώρες στη σύνοδο κορυφής του Ντουμπάι καταβάλλουν προσπάθεια να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Ο Al Suwaidi είπε ότι η προεδρία της COP28 στοχεύει σε ένα «ιστορικό» αποτέλεσμα που περιλαμβάνει αναφορά στα ορυκτά καύσιμα αλλά εναπόκειται στις χώρες να συμφωνήσουν.

Οι συμφωνίες στις συνόδους κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα πρέπει να εγκριθούν με συναίνεση. Στη συνέχεια, μεμονωμένες χώρες είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση των συμφωνιών, μέσω εθνικών πολιτικών και επενδύσεων.

Η απεσταλμένη της Γερμανίας για το κλίμα Jennifer Morgan δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν εισέλθει σε μια «κρίσιμη, κρίσιμη φάση».

«Υπάρχει πολλή διαμεσολαβητική διπλωματία», είπε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, αναφερόμενη σε σύντομες συναντήσεις μεταξύ των χωρών για την επίτευξη συμβιβασμών.

Το προσχέδιο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα πυροδότησε ολονύχτιες διαπραγματεύσεις. Το κείμενο είχε προτείνει οκτώ επιλογές που «θα μπορούσαν» να χρησιμοποιήσουν οι χώρες για να μειώσουν τις εκπομπές.

Το ένα ήταν «η μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, με δίκαιο και οργανωμένο τρόπο, ώστε να επιτευχθούν μηδέν (εκπομπές), μέχρι, νωρίτερα ή περίπου το 2050».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που μια σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα αναφέρεται στη μείωση της χρήσης όλων των «ορυκτών καυσίμων».

Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT