Βαθαίνει το «ρήγμα» Ισραήλ – ΗΠΑ για τις τακτικές πολέμου και την επόμενη ημέρα στη Γάζα

Βαθαίνει το «ρήγμα» Ισραήλ – ΗΠΑ για τις τακτικές πολέμου και την επόμενη ημέρα στη Γάζα

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βομβαρδίζει «αδιακρίτως» στη Γάζα και αποκάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου ως «την πιο συντηρητική στην ιστορία του Ισραήλ»

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πρέπει να αλλάξει τη «σκληροπυρηνική κυβέρνησή του», τονίζοντας ότι πρόκειται για την «πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι βομβαρδίζει «αδιακρίτως» στη Γάζα, πράγμα το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη στήριξη του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα απέναντι στον πόλεμο κατά των εξτρεμιστών της Χαμάς.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού «δεν θέλει λύση δύο κρατών», εξέλιξη που επιθυμεί η Ουάσιγκτον μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς. Ο Νετανιάχου είχε μιλήσει νωρίτερα για τις «διαφωνίες» που έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, μετά τη λήξη του πολέμου.

Το βράδυ της Δευτέρας, σε μια δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή του Χανουκά, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη πει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή».

Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη σχέση του με τον Νετανιάχου. Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει στο γραφείο του μια φωτογραφία που τον εικονίζει συντροφιά με τον Μπάιντεν όταν εκείνος ήταν νεαρός γερουσιαστής. Οπως είπε, έγραψε την εξής αφιέρωση στη φωτογραφία: «Μπίμπι, σ’ αγαπώ πολύ αλλά δεν συμφωνώ με τίποτα απ’ όσα λες». «Και αυτό ισχύει ακόμη σήμερα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ενώπιον εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας τους οποίους είχε προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο.

Με πληροφορίες από Times of Israel, ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT