Ο Ζελένσκι δεν έπεισε τους Ρεπουμπλικανούς

Ο Ζελένσκι δεν έπεισε τους Ρεπουμπλικανούς

Ακαρπες οι επαφές του Ουκρανού προέδρου με τους συντηρητικούς της αμερικανικής Γερουσίας για οικονομική βοήθεια

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τείχος αντίστασης συνάντησε ο Ζελένσκι στις χθεσινές συνομιλίες του με τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Μην τα παρατάτε», ήταν η προτροπή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα παραμείνουμε στο πλευρό σας», τόνισε ο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας τον Ζελένσκι πως η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.

Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια είναι αναγκαία προκειμένου να συνεχισθεί ο πόλεμος κατά των Ρώσων εισβολέων και να ανασχεθεί η ρωσική εξάπλωση στην Ευρώπη. Τα παθιασμένα επιχειρήματα του Ζελένσκι δεν στάθηκαν, όμως, ικανά να πείσουν τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να δεχθούν τη χρηματοδότηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία, εφόσον αυτό δεν συνδεθεί με τη διασφάλιση των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό και τη διακοπή των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ.

«Είπα στον πρόεδρο Ζελένσκι ότι το πρόβλημα έχει ως εξής: δεν έχουμε τίποτα προσωπικό μαζί σας. Εχετε κάνει ό,τι σας ζητήθηκε. Το πρόβλημα έγκειται στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στις πολιτικές της πρωτοβουλίες τα τελευταία τρία χρόνια, οι οποίες δημιούργησαν έναν εφιάλτη στα σύνορα», είπε βγαίνοντας από τη σύσκεψη με τον Ουκρανό πρόεδρο ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Σε συνάντηση που είχε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, ο οποίος έχει επανειλημμένως καταψηφίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνομιλία «φιλική και ειλικρινή» σε δημοσίευσή του στην πλατφόρμα Χ. Ο Τζόνσον δεσμεύθηκε να συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας κατά της «βάρβαρης εισβολής του Πούτιν», αλλά επέλεξε να κατηγορήσει τον Λευκό Οίκο για την αποτυχία του να εκπονήσει νικητήρια στρατηγική για την Ουκρανία. «Οι πρωτοβουλίες τους υπήρξαν ανεπαρκείς. Ζήτησα λεπτομέρειες για τα αμυντικά σχέδια για την Ουκρανία, χωρίς να λάβω απάντηση. Πρώτος μας όρος για να εγκρίνουμε έκτακτη αμυντική χρηματοδότηση είναι η εξασφάλιση των συνόρων της χώρας μας», είπε ο Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Βουλής απέφυγε, όμως, να φωτογραφηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο, αποδεικνύοντας ότι ο Ζελένσκι θεωρείται πολιτικά τοξικός από τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες. Το άστρο του Ζελένσκι μοιάζει να έχει θαμπώσει στην Ουάσιγκτον, με σημαντική μερίδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών να έχει εκφράσει δημόσια τη διαφωνία της σε νέα χρηματοδότηση του Κιέβου. Πριν από ένα μόλις χρόνο, ο Ζελένσκι γινόταν δεκτός στο Καπιτώλιο με επευφημίες και με τους νομοθέτες να τον χαρακτηρίζουν ήρωα. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε μιλήσει ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου. Αυτή τη φορά, ο Ζελένσκι δεν μίλησε καθόλου από το βήμα της Βουλής.

«Μην τα παρατάτε», ήταν η προτροπή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας πως η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα έπειθε τα μέλη του Κογκρέσου προκειμένου να εγκρίνουν νέα έκτακτη χρηματοδότηση 110,5 δισ. δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνονται και 50 δισ. δολάρια για αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Το Κίεβο χρειάζεται επειγόντως πυρομαχικά για αντιαεροπορικά πυροβόλα και για το αμερικανικό σύστημα Πάτριοτ. Χωρίς το Πάτριοτ και την ικανότητά του να προστατεύει καίριες ενεργειακές κυρίως υποδομές, η ουκρανική οικονομία θα μπορούσε να πάψει να λειτουργεί. Την ίδια ώρα, οι καθημερινές ανάγκες ανεφοδιασμού του ουκρανικού στρατού, που πολεμάει σε μέτωπο 900 χλμ., εξαρτώνται και αυτές άμεσα από την αμερικανική βοήθεια. Την αποστολή νέου Αμερικανού επικεφαλής στρατιωτικών συμβούλων στην Ουκρανία έχει ανακοινώσει το Πεντάγωνο, το οποίο συμβουλεύει το ουκρανικό επιτελείο να εγκαταλείψει τα σχέδια επιθέσεων-αστραπή, προς όφελος αμυντικής στρατηγικής.

Αγνοείται η τύχη του

Την τοποθεσία κράτησης του Αλεξέι Ναβάλνι αγνοεί το Κρεμλίνο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να απορρίπτει τις ανησυχίες της αμερικανικής διπλωματίας για την εξαφάνιση του επικριτή του Κρεμλίνου. «Βρισκόμαστε εδώ να συζητάμε για έναν φυλακισμένο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σύμφωνα με τον νόμο και εκτίει τώρα την ποινή του. Θεωρούμε κάθε παρέμβαση από τον οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, ανεπίτρεπτη και αδιανόητη», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT