Ε.Ε.: Επαφές για Plan B στη στήριξη του Κιέβου

Ε.Ε.: Επαφές για Plan B στη στήριξη του Κιέβου

Η Ε.Ε. αναζητεί τρόπους συνέχισης της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Να «τετραγωνίσει τον κύκλο» επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Eνωση προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά και την ενταξιακή προοπτική της, που είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», αφού η Ουγγαρία μπλοκάρει ήδη τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πριν ακόμη αρχίσει αύριο, στις Βρυξέλλες. Για τον λόγο αυτόν, η Κομισιόν επιχειρεί να γυρίσει το «παιχνίδι», έστω και την τελευταία στιγμή, καθώς οι σχετικές αποφάσεις για την Ουκρανία είναι «υπαρξιακό» ζήτημα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τις τελευταίες ημέρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Προκειμένου να αποφευχθεί το αναμενόμενο «φιάσκο» του Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, έχουν ήδη αρχίσει μυστικές επαφές ανάμεσα σε διπλωμάτες των «26» κρατών-μελών σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να καταλήξουν σε ένα Plan B για ένα οικονομικό πακέτο που θα εξασφαλίσει έκτακτη χρηματοδότηση προς το Κίεβο για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Χθες, πάντως, το Κολέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε την «απελευθέρωση» 10 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία από «αδιάθετα» κοινοτικά κονδύλια που συνδέονταν με το κράτος δικαίου, ενώ κατέθεσε πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για χρήση των κερδών που θα προκύψουν από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην Ε.Ε., προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα απαιτήσει αρχικά από κεντρικά αποθετήρια τίτλων, όπως το EuroClear του Βελγίου, που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, να τοποθετούν κέρδη που προέρχονται από αυτά σε ξεχωριστούς λογαριασμούς. Τα αποθετήρια τίτλων παράγουν κέρδη επανεπενδύοντας έσοδα από ληξιπρόθεσμους τίτλους όπως κρατικά ομόλογα, καθώς οι πληρωμές προς τη Μόσχα απαγορεύονται, λόγω των κυρώσεων. «Η κατάσχεση των ρωσικών κρατικών κερδών ως αποζημιώσεις για την Ουκρανία παραμένει μακροπρόθεσμος στόχος, αλλά δεν υπάρχει τελική προθεσμία και καμία σταθερή προϋπόθεση για τη χρήση τους», τόνισε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος. Απέφυγε, μάλιστα, να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά, λόγω των ανυπολόγιστων ακόμη κερδών, τον φόρο επί αυτών, αλλά και επειδή η πρόταση απαιτεί πλέον την έγκριση των κρατών-μελών, που εκφράζουν ούτως ή άλλως σκεπτικισμό σχετικά με πιθανές νομικές επιπλοκές, μια και πρόκειται για άνευ προηγουμένου σχέδιο.

Οι κινήσεις αυτές, βέβαια, συνδέονται όχι μόνο με το βέτο του Ούγγρου πρωθυπουργού –σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για ενίσχυση του Κιέβου ύψους 50 δισ. ευρώ– αλλά σαφώς και με την αδυναμία έγκρισης αντίστοιχου πακέτου από το αμερικανικό Κογκρέσο, που ανησυχεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες. Πρόκειται, ωστόσο, για ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη κίνηση, αυτή της απελευθέρωσης των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ουγγαρία, καθώς έγινε υπό την πίεση Γαλλίας και Γερμανίας, μετά τις αδιέξοδες συνομιλίες με τον Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος εμφανίζεται τελικά ήδη «νικητής» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη-μέλη θα κληθούν, παράλληλα, να εξηγήσουν στους πολίτες τους τον λόγο που επιβραβεύεται μια χώρα που, αφενός, δεν ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές αρχές σε θέματα κράτους δικαίου, αφετέρου, εξυπηρετεί κυρίως συμφέροντα της Ρωσίας μπλοκάροντας την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Τι θέλουν οι πολίτες

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν δύο δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το πώς βλέπουν Ευρωπαίοι πολίτες (6 κρατών-μελών) την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Η πλειονότητα των πολιτών σε Δανία και Πολωνία τάσσεται υπέρ με ποσοστά 50% και 47%, αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα του European Council on Foreign Affairs, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις σε Γερμανία (37% υπέρ, 39% κατά) και Γαλλία (29% υπέρ, 35% κατά). Αντιθέτως, στην Αυστρία η πλειοψηφία 52% τάσσεται κατά της προοπτικής ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Σε αντίστοιχη έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann Stiftung and King Baudouin, το 56% των Ευρωπαίων πολιτών (σε όλη την Ε.Ε.) τάσσεται υπέρ, με το υψηλότερο να καταγράφεται στην Ισπανία 70% και το χαμηλότερο στη Γαλλία (μόλις 48%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT