Ουκρανία: Στον «αέρα» η δυτική βοήθεια – Ζελένσκι: «Δεν θα είναι εύκολη η σύνοδος της Ε.Ε.»

Ουκρανία: Στον «αέρα» η δυτική βοήθεια – Ζελένσκι: «Δεν θα είναι εύκολη η σύνοδος της Ε.Ε.»

Ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη στην εν λόγω δήλωση, τη στιγμή που η βοήθεια των ΗΠΑ και της Ε.Ε. προς το Κίεβο παραμένει μπλοκαρισμένη λόγω διαφωνιών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραδέχθηκε ότι η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες δεν θα είναι εύκολη, αλλά τόνισε ότι το Κίεβο έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις.

Από τη Νορβηγία όπου βρίσκεται για να συναντήσει τους ηγέτες των βορειοευρωπαϊκών χωρών και να συζητήσει μαζί τους τη συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε ότι η ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας της χώρας του αποτελεί προτεραιότητα.

Η Ουκρανία «δεν μπορεί να νικήσει χωρίς βοήθεια», προειδοποίησε από το Οσλο ο Ουκρανός πρόεδρος, την ώρα που η βοήθεια των βασικών συμμάχων του Κιέβου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μπλοκαρισμένη λόγω διαφωνιών.

«Φυσικά δεν μπορούμε να νικήσουμε χωρίς βοήθεια. Αλλά δεν μπορούμε να χάσουμε, διότι το μόνο που έχουμε είναι η χώρα μας».

Επαφές για Plan B στη στήριξη του Κιέβου

Οπως ανέφερε σήμερα η «Κ», η Ε.Ε. επιχειρεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο», προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά και την ενταξιακή προοπτική της, που είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», αφού η Ουγγαρία μπλοκάρει ήδη τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πριν ακόμη αρχίσει αύριο, στις Βρυξέλλες.

Για τον λόγο αυτόν, η Κομισιόν επιχειρεί να γυρίσει το «παιχνίδι», έστω και την τελευταία στιγμή, καθώς οι σχετικές αποφάσεις για την Ουκρανία είναι «υπαρξιακό» ζήτημα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τις τελευταίες ημέρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Προκειμένου να αποφευχθεί το αναμενόμενο «φιάσκο» του Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, έχουν ήδη αρχίσει μυστικές επαφές ανάμεσα σε διπλωμάτες των «26» κρατών-μελών σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να καταλήξουν σε ένα Plan B για ένα οικονομικό πακέτο που θα εξασφαλίσει έκτακτη χρηματοδότηση προς το Κίεβο για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT