Ενταση στην κορεατική χερσόνησο: Απειλές για «κόλαση καταστροφής»

Ενταση στην κορεατική χερσόνησο: Απειλές για «κόλαση καταστροφής»

«Η Βόρεια Κορέα έχει μόνο δύο επιλογές - ειρήνη ή καταστροφή» διεμήνυσε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας υποστήριξε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι σε θέση να εξαπολύσουν μια «κόλαση καταστροφής» κατά της Βόρειας Κορέας ως αντίποινα σε τυχόν απερίσκεπτες ενέργειες εκ μέρους της Πιονγιάνγκ.

Η στρατιωτική συμφωνία, που είχε υπογραφεί το 2018 με στόχο τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο γειτόνων, έχει πια πάψει να ισχύει στην πράξη. Οι Βορειοκορεάτες ανακοίνωσαν, τον περασμένο μήνα, ότι σταματούν να την τηρούν, και οι Νοτιοκορεάτες είχαν προηγουμένως απειλήσει να παγώσουν μέρη αυτής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κατασκοπευτικό δορυφόρο που εκτόξευσε η Πιονγιάνγκ.   

«Η Βόρεια Κορέα έχει μόνο δύο επιλογές – ειρήνη ή καταστροφή. Αν κάνει απερίσκεπτες ενέργειες που βλάπτουν την ειρήνη, την περιμένει μια κόλαση καταστροφής» διεμήνυσε σήμερα ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Σιν Γουόν-σικ.

Μία ημέρα νωρίτερα, το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας είχε ζητήσει να αυξηθεί κατά 4,5% ο αμυντικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, είχαν συνάντηση στη Σεούλ, όπου συμφώνησαν σε νέες πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση των νοτιοκορεατικών απειλών.

Νότια Κορέα και Ηνωμένες Πολιτείες είναι προγραμματισμένο να έχουν νέες συνομιλίες αυτή την Παρασκευή, επικεντρωμένες στην πυρηνική αποτροπή και σε όσα θα μπορούσαν να συμβούν σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα.

Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953), άλλωστε, ο καλούμενος και «ξεχασμένος πόλεμος», υπενθυμίζεται ότι έληξε με εκεχειρία και όχι με μια συνθήκη ειρήνης, όπερ σημαίνει ότι οι δύο γειτονικές χώρες παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT