Αλβανία: «Παγώνει» η έγκριση της συμφωνίας με Ιταλία για το μεταναστευτικό

Αλβανία: «Παγώνει» η έγκριση της συμφωνίας με Ιταλία για το μεταναστευτικό

Προσωρινή διακοπή των διαδικασιών για την έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο, ανακοίνωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Εξετάζονται δύο προσφυγές

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινή διακοπή των διαδικασιών για την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας, της συμφωνίας με την Ιταλία για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, προβλέπει τη δημιουργία δύο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες στη βόρεια Αλβανία, τα οποία θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ιταλικής νομοθεσίας.

Οπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας θα πρέπει να εξετάσει δύο προσφυγές κατά της συμφωνίας. Η πρώτη είναι από το Δημοκρατικό Κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και η δεύτερη από 28 βουλευτές της αντιπολίτευσης που συντάσσονται με αυτό.

Στις προσφυγές υποστηρίζεται ότι η συμφωνία με την Ιταλία παραβιάζει το Σύνταγμα της Αλβανίας και τις διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα.

Συνεπώς, η επικύρωση της σχετικής συμφωνίας από το αλβανικό κοινοβούλιο «παγώνει», μέχρι την απόφαση των ανώτατων δικαστών, για την οποία υπάρχει περιθώριο τριών μηνών.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει εκφράσει ανησυχίες για το άνοιγμα των δύο κέντρων υποδοχής μεταναστών, τονίζοντας πως φοβάται ότι θα παραβιαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αυτό το «εξωχώριο καθεστώς ασύλου χαρακτηρίζεται από πολλές νομικές ασάφειες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT