Γάζα: Αψηφά τον Μπάιντεν ο Νετανιάχου

Γάζα: Αψηφά τον Μπάιντεν ο Νετανιάχου

Θα συνεχίσουμε με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη, διαμηνύει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Eλι Κοέν

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αυξανόμενη διεθνή του απομόνωση, την οποία κατέδειξε η προχθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Ισραήλ συνεχίζει τους σαρωτικούς βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις χερσαίων δυνάμεων σε όλο το μήκος της παλαιστινιακής Λωρίδας, αψηφώντας τις ολοένα και αυστηρότερες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον. «Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν, για να προσθέσει: «Μια κατάπαυση του πυρός στην παρούσα φάση θα ήταν δώρο για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και θα της επέτρεπε να ανασυγκροτηθεί και να απειλήσει εκ νέου τους πολίτες του Ισραήλ».

Μία μέρα νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε προβεί στην πιο έντονη κριτική προς την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την έναρξη του πολέμου. Μιλώντας σε συγκέντρωση χρηματοδοτών του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει της εκλογικής μάχης του 2024, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι το Ισραήλ «αρχίζει να χάνει την υποστήριξη» της διεθνούς κοινότητας λόγω των «χωρίς διάκριση (μεταξύ μαχητών και αμάχων) βομβαρδισμών» στη Γάζα. Επιπλέον, επισήμανε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι «η πιο συντηρητική» στην Ιστορία του εβραϊκού κράτους και κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αλλάξει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να λέει όχι» στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης θυμήθηκε ένα περιστατικό κατά το οποίο ο Νετανιάχου του είπε σε ιδιωτική συνομιλία πως «και η Αμερική βομβάρδισε τη Γερμανία, έριξε την ατομική βόμβα, σκότωσε αθώους», για να λάβει την απάντηση του προέδρου: «Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν όλοι αυτοί οι θεσμοί μετά τον πόλεμο. Για να μην ξαναγίνουν αυτά τα πράγματα. Μην κάνετε ό,τι κάναμε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η εισβολή στο Αφγανιστάν ήταν ένα λάθος».

Λίγες ώρες αργότερα, ΗΠΑ και Ισραήλ μοιράστηκαν μια μεγάλων διαστάσεων διπλωματική ήττα στον ΟΗΕ. Η Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού υπερψήφισε με τεράστια πλειοψηφία (153 υπέρ – 10 κατά – 23 λευκά) ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, που κατέθεσαν αραβικά και μουσουλμανικά κράτη – πανομοιότυπο με εκείνο που υπερψήφισαν την Παρασκευή 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν υιοθετήθηκε από το σώμα λόγω του βέτο που άσκησαν οι Αμερικανοί.

Πέντε αξιωματικοί και τέσσερις στρατιώτες του ισραηλινού στρατού νεκροί σε ενέδρα, στην πόλη της Γάζας.

Ποιοι θέλουν εκεχειρία

Στις 153 χώρες που αξιώνουν άμεση κατάπαυση του πυρός είναι και η μεγάλη πλειονότητα των χωρών-μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικές, το πολιτικό της μήνυμα είναι δύσκολο να αγνοηθεί, ακόμη περισσότερο που η πλειοψηφία υπέρ της εκεχειρίας διευρύνεται. Προηγούμενο ψήφισμα στα τέλη Οκτωβρίου είχε εγκριθεί με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές.

Μαζί με τους βομβαρδισμούς, οι σφοδροί άνεμοι και οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν χθες τη Γάζα έκαναν ακόμη πιο εφιαλτική τη ζωή στις κατασκηνώσεις των εκτοπισμένων στη Ράφα και σε άλλα σημεία, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, με τις σκηνές να σκίζονται, τις κουβέρτες να γίνονται μούσκεμα και τα παιδιά σε απόγνωση.

Παράλληλα, συνεχίζονταν οι φονικές οδομαχίες σε πολλά σημεία της Λωρίδας. Στη συνοικία Σετζάγια της πόλης της Γάζας, σκοτώθηκαν εννέα Ισραηλινοί στρατιωτικοί σε τριπλή ενέδρα Παλαιστίνιων μαχητών, στα χαλάσματα που είχαν δημιουργήσει οι σαρωτικοί βομβαρδισμοί. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονταν ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης, δύο ταγματάρχες και ένας λοχαγός. Συνολικά 115 Ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις της Γάζας. Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς υποστηρίζει ότι το εν λόγω περιστατικό αποδεικνύει πως ο ισραηλινός στρατός ούτε ελέγχει ούτε θα καταφέρει ποτέ να ελέγξει τη Λωρίδα. Την ίδια ώρα, σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονταν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα όπως και στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς. Δημοσκόπηση ανεξάρτητου παλαιστινιακού ινστιτούτου που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ανακωχής δείχνει ότι το 88% των Παλαιστινίων ζητάει την παραίτηση του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ενώ η επιρροή της Χαμάς σημειώνει άνοδο, φτάνοντας το 42% στη Γάζα και το 44% στη Δυτική Οχθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT