Ε.Ε. – Ουκρανία: Δέκα δισ. ευρώ για τον εκβιασμό

Ε.Ε. – Ουκρανία: Δέκα δισ. ευρώ για τον εκβιασμό

Οι «27» προσπαθούν να άρουν το βέτο του Ορμπαν για την Ουκρανία

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τον κίνδυνο να «εκτροχιαστεί» το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το 2023, που αρχίζει το πρωί στις Βρυξέλλες –λόγω του συνεχιζόμενου εκβιαστικού βέτο του Ούγγρου πρωθυπουργού–, τόσο για την κρίσιμη οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας όσο και για την ευρωπαϊκή προοπτική της που θεωρούνται πια για την Ευρωπαϊκή Ενωση «υπαρξιακό ζήτημα», οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονταν τις τελευταίες ημέρες νυχθημερόν για να αποτρέψουν το διαφαινόμενο «φιάσκο».

Ο Βίκτορ Ορμπαν κατόρθωσε ήδη να κάνει για ακόμη μία φορά την Ευρώπη να μιλάει γι’ αυτόν μέσω της γνωστής τακτικής του, της διπλωματίας του βέτο. Η τακτική του, φυσικά, έχει έως σήμερα αποδώσει «καρπούς». Οπως άλλωστε συνέβη και χθες που η Κομισιόν αποφάσισε την «απελευθέρωση» 10,2 δισ. ευρώ από τα «παγωμένα» ευρωπαϊκά κονδύλια του ταμείου συνοχής, που συνδέονταν με το κράτος δικαίου. «Λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις για να μπορούμε να πούμε ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης θα ενισχυθεί στην Ουγγαρία», τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος Ντιντιέ Ρέιντερς σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από την απόφαση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής και λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η σημερινή απόφαση δεν είναι το τέλος της διαδικασίας», πρόσθεσε ο επίτροπος, για να συμπληρώσει ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και θα αντιδράσουμε άμεσα σε περίπτωση οπισθοχωρήσεων».

Παρά τις επίπονες προσπάθειες Ευρωπαίων αξιωματούχων εδώ και μέρες να μη συνδέουν αυτή την απόφαση με την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η αλήθεια είναι ότι και με αυτή τη γενναιόδωρη κίνηση της Κομισιόν δεν είναι ακριβώς σίγουρο ότι ο Βίκτορ Ορμπαν θα υποχωρήσει στο «μπλοκάρισμα» των αποφάσεων για τα 50 δισ. οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας μέσω της αναθεώρησης του προϋπολογισμού.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόσο για την οικονομική ενίσχυση του Κιέβου όσο και για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που θεωρούνται από την Ε.Ε. «υπαρξιακό ζήτημα».

Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους με την κίνηση της Κομισιόν, θεωρώντας ότι ενισχύει σε λάθος στιγμή έναν υποστηρικτή του Ρώσου προέδρου. Σε κοινή επιστολή τους ζήτησαν μάλιστα από το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. να περιμένει έως τις εκλογές του νέου Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου στην Ουγγαρία στις 10 Ιανουαρίου για να προχωρήσουν στην «απελευθέρωση» των σχετικών κονδυλίων.

Για τη Βουδαπέστη πάντως –όπως ξεκαθάρισε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ενώπιον των ομολόγων του– η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας παραμένει «κόκκινη γραμμή». Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, καθώς πρόκειται να τον διαβεβαιώσουν ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο μπορούν να ξεκινήσουν μόνον όταν «ικανοποιήσει πλήρως τα σχετικά κριτήρια» για την έναρξή τους.

Η Μέση Ανατολή

Σε κάθε περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινάει σήμερα θα έχει «αρκετό δράμα» και όχι μόνο για το θέμα της Ουκρανίας και των εκβιασμών της Ουγγαρίας, αλλά και για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστικό είναι ότι έως χθες αργά το βράδυ το προσχέδιο των συμπερασμάτων παρέμενε «κενό» στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να προεξοφλούν νέα «διαμάχη» ανάμεσα στους «27» για τις λεκτικές διατυπώσεις που θα αφορούν το εν λόγω ζήτημα, ιδιαίτερα μετά το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη, όπου για ακόμη μία φορά η Ε.Ε. δεν είχε ενιαία στάση. «Δεν υπάρχει ακόμη κοινό έδαφος», παραδέχθηκε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά εκτίμησε ότι η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από την καταδίκη της Χαμάς, την έλλειψη πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την ανάγκη να προστατεύσει το Ισραήλ τον άμαχο πληθυσμό, αλλά και την προώθηση «της λύσης των δύο κρατών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT