«Ο Σερζ Γκενσμπούρ ήταν μισογύνης» – Παριζιάνοι αντιδρούν στην ονομασία σταθμού μετρό προς τιμήν του

«Ο Σερζ Γκενσμπούρ ήταν μισογύνης» – Παριζιάνοι αντιδρούν στην ονομασία σταθμού μετρό προς τιμήν του

Πολίτες έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους στην ονοματοδοσία του σταθμού, υποστηρίζοντας ότι ο εμβληματικός μουσικός υπήρξε μισογύνης και πως το έργο του εξιδανίκευε την ιδέα της παιδικής κακοποίησης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταλαντούχος, προβοκάτορας, χαρισματικός, ιερόσυλος, αμφιλεγόμενος. Ο Σερζ Γκενσμπούρ αναμφίβολα υπήρξε σημαντική καλλιτεχνική προσωπικότητα στη Γαλλία. 

Παρ’ όλα αυτά, αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του, το σχέδιο ένας νέος σταθμός του μετρό στο ανατολικό Παρίσι να ονομαστεί «Σερζ Γκενσμπούρ» προς τιμήν του έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, πολίτες έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους στην ονοματοδοσία του σταθμού, υποστηρίζοντας ότι ο εμβληματικός μουσικός υπήρξε μισογύνης και πως το έργο του «ανύψωνε» την ιδέα της παιδικής κακοποίησης. Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έχουν υπογράψει κείμενο στο οποίο υπογραμμίζουν ότι ο νέος σταθμός του μετρό της γραμμής 11 στο Les Lilas, που πρόκειται να ανοίξει το 2024, δεν πρέπει να φέρει το όνομα του Γκενσμπούρ.

Στο κείμενο τονίζεται ότι «στην εποχή μετά το MeToo, ένας σταθμός δεν πρέπει να φέρει το όνομα ενός “διαβόητου μισογύνη”» και πως «η απόφαση να αποταθεί φόρος τιμής στον Γκενσμπούρ “φτύνει στο πρόσωπο” όλα τα θύματα του σεξισμού».

Οι 4.000 υπογράφοντες διερωτώνται: «Τι μήνυμα στέλνει αυτή η απόφαση να γραφτεί το όνομά του στον δημόσιο χώρο;». Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι με αυτή την απόφαση «ενθαρρύνεται να είναι κανείς βίαιος εναντίον γυναικών και παιδιών». 

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Ζιρό, πρώην αριστερός δήμαρχος, ήταν αυτός που είχε προτείνει να ονομαστεί ο σταθμός με το όνομα του μουσικού λόγω του τραγουδιού «Le Poinçonneur des Lilas». 

Το υπόμνημα διαμαρτυρίας περιλαμβάνει επίσης πτυχές της ζωής του Γκενσμπούρ, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού «Lemon Incest» και του βιντεοκλίπ, το οποίο ο Γκενσμπούρ είχε φιλμάρει μαζί με την κόρη του Σαρλότ όταν εκείνη ήταν 12 ετών. 

Στο βίντεο, ο καλλιτέχνης εμφανιζόταν σε ένα κρεβάτι χωρίς πουκάμισο, με την κόρη του και τραγουδούσε για τον «έρωτα που δεν θα κάνουμε ποτέ μαζί». Το τραγούδι έγινε επιτυχία στη Γαλλία, αλλά ο Γκενσμπούρ κατηγορήθηκε για εξιδανίκευση της παιδικής κακοποίησης.

Η κόρη του Γκενσμπούρ –μουσικός και ηθοποιός, η οποία σήμερα είναι 52 ετών– είχε υποστηρίξει ότι το τραγούδι δεν προωθούσε την κακοποίηση: «Απλώς μιλάει για την απέραντη αγάπη ενός πατέρα για την κόρη του και μιας κόρης για τον πατέρα της. Δεν μπορείς να το καταδικάσεις αυτό» έλεγε στον Guardian το 2019 η Σαρλότ. 

Τέλος, το υπόμνημα των διαμαρτυρόμενων πολιτών αναφέρεται στη φερόμενη κακοποιητική συμπεριφορά του Γκενσμπούρ προς νεότερες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης και της μητέρας της Σαρλότ, της σπουδαίας ηθοποιού και τραγουδίστριας Τζέιν Μπίρκιν

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT