«Παγώνει»η συμφωνία Ράμα – Μελόνι

Απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Αλβανίας για το μεταναστευτικό

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε το «πάγωμα» του σχεδίου που είχαν συνυπογράψει ο Εντι Ράμα και η Τζόρτζια Μελόνι για την κοινή δράση στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, παράνομοι μετανάστες που έφταναν στις ακτές της Ιταλίας θα στέλνονταν στην Αλβανία ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις τους. Προβλεπόταν ακόμη η κατασκευή δύο κέντρων «προσωρινής φιλοξενίας» στη βόρεια Αλβανία, από τα οποία υπολογιζόταν να περνούν περίπου 36.000 άνθρωποι ετησίως.

Το δικαστήριο διέταξε ακρόαση σε ένα μήνα ώστε να αποφασιστεί κατά πόσον το σχέδιο παραβιάζει το αλβανικό σύνταγμα. Τα κέντρα προβλέπεται να κατασκευαστούν με έξοδα της ιταλικής κυβέρνησης, να λειτουργούν με ιταλικό προσωπικό και να υπόκεινται στην ιταλική νομοθεσία. Η αλβανική αστυνομία θα αναλάβει τη φρούρησή τους.

Πάντως, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με επιστολή που έστειλε χθες προς τους ηγέτες της Ε.Ε. οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, εγκωμίασε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν τα 27 κράτη-μέλη για την αναχαίτιση των παράνομων μεταναστευτικών ρευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της «επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας».

Σε μια διαφορετική προσέγγιση, η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε ανησυχίες για τη δυνατότητα εφαρμογής του σχεδίου. «Η κράτηση προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε τρίτη χώρα, με τον τρόπο που περιγράφεται στο ιταλο-αλβανικό σύμφωνο, θα μπορούσε να ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους», ανέφερε σε κείμενο που συντάχθηκε ύστερα από επίσκεψή της στην Ιταλία. «Η συμφωνία χαρακτηρίζεται από πολλές νομικές ασάφειες. Στην πράξη, η απουσία νομικών βεβαιοτήτων είναι πολύ πιθανό πως θα υπονομεύσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δυνατότητα για επιβολή ποινών σε όσους διαπράττουν αδικήματα εις βάρος των προσφύγων».

Εντάσεις

Πεδίο μάχης έγινε χθες το αλβανικό Κοινοβούλιο, καθώς το προσωπικό ασφαλείας, μπλόκαρε την είσοδο του κτιρίου, απαγορεύοντας την πρόσβαση στη συνεδρίαση της ολομέλειας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, που τιμωρήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για βίαιη συμπεριφορά εντός του κοινοβουλίου. Αυτό οδήγησε ορισμένους βουλευτές της αντιπολιτευόμενης Κεντροδεξιάς να εμποδίσουν, ως αντίποινα, την είσοδο σε βουλευτές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Αργότερα, και καθώς οι περισσότεροι βουλευτές εισήλθαν τελικά από την πίσω πόρτα, οι αντιπολιτευόμενοι άναψαν καπνογόνα παρεμποδίζοντας και πάλι τη συνεδρίαση.

Βρετανία και Ιταλία θα διερευνήσουν κοινούς τρόπους δράσης στις επαφές που θα έχουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αύριο στη Ρώμη.

Αν και στην κορυφή της λίστας των ζητημάτων υπό διαβούλευση βρισκόταν αρχικά το ζήτημα του συμφώνου για τη μετανάστευση, η απρόβλεπτη απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε την πρόεδρο της Βουλής Λιντίτα Νικολά να διαγράψει το θέμα από την ατζέντα. «Από τη στιγμή που το δικαστήριο θα εξετάσει τη συμφωνία, η διαδικασία της κύρωσης από τη Βουλή αναστέλλεται μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα συνεδριάσει στις 18 Ιανουαρίου 2024», ανακοίνωσε.

Η συνεδρίαση κράτησε μόλις δέκα λεπτά, με το κυβερνών κόμμα να περνάει με ψηφοφορία-αστραπή ορισμένα προγραμματισμένα νομοσχέδια.

Συνάντηση με Σούνακ

Σε ακόμη μία προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται να συναντηθεί αύριο στη Ρώμη με την Ιταλίδα ομόλογό του για να συζητήσουν κοινούς τρόπους δράσης.

Το γραφείο της Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ο Σούνακ θα παραστεί σε εκδήλωση που οργανώνει το συντηρητικό δεξιό κόμμα της προέδρου. Παρόντες θα είναι επίσης ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα καθώς και ο επικεφαλής της ισπανικής Ακροδεξιάς Σανδιάγο Αβασκάλ.

Υπενθυμίζεται πως ο Σούνακ καταβάλλει προσπάθειες να αναβιώσει το σχέδιο της αποστολής παράνομων μεταναστών από τη Βρετανία στη Ρουάντα προς εξέταση των αιτημάτων τους. Παρά το γεγονός ότι Λονδίνο και Κιγκάλι είχαν συμφωνήσει στο σχέδιο, το ανώτατο δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας το έκρινε προ ολίγων ημερών παράνομο λέγοντας πως η εφαρμογή του θα παραβίαζε διεθνείς αλλά και εγχώριες συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο κ. Σούνακ και η κ. Μελόνι έχουν μιλήσει ξανά σχετικά με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και μοιράζονται κοινές ανησυχίες», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού. «Η Ιταλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που αναζητά μαζί μας μια συνεργασία στα πρότυπα εκείνης που έχουμε με τη Ρουάντα», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT