Ακροδεξιό «ντόμινο» λόγω μεταναστευτικού: Ποια χώρα της Δύσης παίρνει σειρά;

Ακροδεξιό «ντόμινο» λόγω μεταναστευτικού: Ποια χώρα της Δύσης παίρνει σειρά;

Ο ακροδεξιός και αντιμεταναστευτικός λαϊκισμός που υπόσχεται να «βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο» κερδίζει υποστήριξη σε πολλές δυτικές χώρες, ενώ τα κυρίαρχα κόμματα μετρούν απώλειες

8' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Δυτικοί ηγέτες αναζητούν λύσεις στους δύο πολέμους που έχουν ξεσπάσει σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Ταυτόχρονα όμως καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα καυτό ζήτημα, πιο κοντινό, που ρίχνει τις κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική: το μεταναστευτικό. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δέχονται έντονη εσωτερική πίεση για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Και οι τρεις εμφανίζονται αποδυναμωμένοι ενόψει εκλογών. 

Με την προεκλογική περίοδο να τρέχει, τα μακροπρόθεσμα σχέδια θεωρούνται πολυτέλεια στα κομματικά επιτελεία.

Οι ακροδεξιοί, αντιμεταναστευτικοί λαϊκιστές που υπόσχονται να «βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο» κερδίζουν υποστήριξη σε πολλές δυτικές χώρες, με τα κυρίαρχα κόμματα να μετρούν απώλειες. Πριν από λιγότερο από ένα μήνα, στην Ολλανδία, οι κεντρώοι έχασαν στις κάλπες από ένα γνήσιο εκπρόσωπο του αντιμεταναστευτικού ρεύματος που σαρώνει την Ευρώπη. Και έπεται συνέχεια…

Σε ανάλυσή του το Politico κάνει αναφορά σε ηγέτες που απειλούνται να χάσουν την εξουσία λόγω των ανερχόμενων αντιμεταναστευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Βρετανία

Πριν από επτά χρόνια, οι ψηφοφόροι υποστήριξαν το Brexit επειδή οι ευρωσκεπτικιστές υποσχέθηκαν να «πάρουν πίσω τον έλεγχο» των συνόρων. Σήμερα, η εικόνα είναι πιο χαοτική από ποτέ. Η Βρετανία κατέγραψε ρεκόρ μεταναστευτικών ροών τον περασμένο μήνα. Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούντακ έχει αποτύχει να σταματήσει τα σκάφη που γεμάτα με αιτούντες άσυλο διασχίζουν τη Μάγχη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέδειξε την υπόσχεση να «σταματήσει τα σκάφη» σε κεντρικό ζήτημα της θητείας του. Τελικά, πυροδότησε «πόλεμο» στο ήδη διχασμένο κόμμα του σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η Βρετανία. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Σούνακ με τη Ρουάντα, το κεντροαφρικανικό κράτος δέχτηκε να μετεγκαθιστά αιτούντες άσυλο που φτάνουν στις βρετανικές ακτές. 

Το σχέδιο ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, ενώ οι Συντηρητικοί αναζητούν τα επόμενα βήματά τους.

Εχοντας επιβιώσει από μία παραλίγο κοινοβουλευτική «εξέγερση» την Τρίτη, ο Σούνακ εξακολουθεί να δίνει σκληρή μάχη για τον προτεινόμενο νόμο για τη Ρουάντα. Ο χρόνος του όμως τελειώνει, καθώς οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το επόμενο φθινόπωρο.

Γαλλία

Ακροδεξιό «ντόμινο» λόγω μεταναστευτικού: Ποια χώρα της Δύσης παίρνει σειρά;-1

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέστη απροσδόκητο πλήγμα αυτή την εβδομάδα, καθώς η Κάτω Βουλή απέρριψε το εμβληματικό του νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.

Εχοντας χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές πέρυσι, η ψήφιση των νόμων στην Εθνοσυνέλευση ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση για τον Μακρόν. Αναγκάστηκε να βασιστεί σε ψήφους του δεξιού κόμματος Les Républicains σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. 

Ο νόμος για τη μετανάστευση αποσκοπούσε στο να ικανοποιήσει τόσο τους συντηρητικούς όσο και την Κεντροαριστερά με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μείγμα κατασταλτικών και φιλελεύθερων μέτρων. Αλλά, σε μία δραματική ανατροπή, η Εθνοσυνέλευση, η οποία είναι διχασμένη μεταξύ κεντρώων, αριστερών και ακροδεξιών, καταψήφισε το νομοσχέδιο την πρώτη ημέρα των συζητήσεων.

Πλέον ο Μακρόν αναζητά συμβιβασμό. Εάν δεν επιτευχθεί, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να «αξιοποιήσει» την αποτυχία του στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προσεχή Ιούνιο. 

Αλλά ακόμη και αν ο Γάλλος πρόεδρος καταφέρει να ξεπεράσει την παρούσα κοινοβουλευτική κρίση, εκφράζονται ήδη σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητά του να εκτελέσει το νομοθετικό του έργο.

“]

Ηνωμένες Πολιτείες   

Η μεταναστευτική κρίση είναι μία από τις πιο ενοχλητικές και μακροβιότερες εσωτερικές προκλήσεις για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ανέλαβε τα καθήκοντά του υποσχόμενος να ανατρέψει τις πολιτικές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ και να οικοδομήσει «δίκαιο και ανθρώπινο» μεταναστευτικό σύστημα. Δέχεται κριτική για το ότι δεν το πέτυχε.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αναδείξει εκ νέου το ζήτημα.

Εντωμεταξύ, η πόλη της Νέας Υόρκης είχε περισσότερες από 150.000 νέες αφίξεις κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Παρόμοια είναι η εικόνα και αλλού, όπως στο Σικάγο, όπου οι μετανάστες κοιμόντουσαν σε λεωφορεία ή αστυνομικά τμήματα.

Η πίεση στους κόλπους των Δημοκρατικών έχει προκαλέσει ένταση ακόμα και στις σχέσεις τους με τον Λευκό Οίκο. Ο Ερικ Ανταμς, δήμαρχος της Νέας Υόρκης, της μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχει μιλήσει με τον Μπάιντεν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. «Χρειαζόμαστε απλώς βοήθεια και δεν την παίρνουμε» δήλωσε την Τρίτη. 

Γερμανία

Ακροδεξιό «ντόμινο» λόγω μεταναστευτικού: Ποια χώρα της Δύσης παίρνει σειρά;-2

Το μεταναστευτικό βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στη Γερμανία εδώ και μήνες, με τις αιτήσεις ασύλου να αυξάνονται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν βρεθεί έπειτα από την προσφυγική κρίση του 2015, που προκλήθηκε λόγω του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Η αδυναμία –σε μία χώρα που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο περιζήτητων προορισμών για τους αιτούντες άσυλο– να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων έχει θέσει υπό τεράστια πίεση τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Με την ελπίδα να ανακόψει τις ροές, η Γερμανία επανέφερε πρόσφατα τους ελέγχους στα σύνορά της με την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία.

Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των προσφύγων παραμένει υψηλός, δίνοντας ώθηση στην ακροδεξιά. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει επιτύχει ρεκόρ υποστήριξης, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Τον Ιούνιο ξεπέρασε τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, ενώ πλέον έχει διευρύνει περαιτέρω το προβάδισμά του, καταγράφοντας 22% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες

Το AfD αναμένεται να σαρώσει σε εκλογικές αναμετρήσεις σε τρία κρατίδια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην ανατολική Γερμανία, όπου η υποστήριξη για το κόμμα και τις αντιδραστικές πολιτικές του κατά των αλλοδαπών είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Η Κεντροδεξιά, εντωμεταξύ, σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό και γυρίζει την πλάτη στις πολιτικές «ανοιχτών συνόρων» που υπερασπίστηκε η πρώην καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια της θητείας της.

Μεταξύ των νέων προτεραιοτήτων που θέτει περιλαμβάνεται σχέδιο να ακολουθηθεί το μοντέλο της Ρουάντα της Βρετανίας.

Αυστρία

Τα ποσοστά δημοτικότητας και του Αυστριακού ηγέτη, Καρλ Νεχάμερ, έχουν πάρει την κατιούσα. Η Αυστρία έχει λάβει μέτρα για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα νότια και ανατολικά σύνορά της. 

Η τακτική αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση των αφίξεων αιτούντων άσυλο, ωστόσο η Αυστρία έχει ουσιαστικά αναστείλει το καθεστώς της Ε.Ε. για ταξίδια χωρίς συνοριακούς περιορισμούς, το οποίο ευνόησε την οικονομία των κρατών-μελών επί δεκαετίες.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας προηγείται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ξεπερνώντας την κυβερνώσα Κεντροδεξιά στις δημοσκοπήσεις κατά 10 μονάδες.

Οι εθνικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο φθινόπωρο και, εάν η τάση επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει μία άνευ προηγουμένου κλίση προς τα δεξιά, σε μία χώρα όπου έχουν επικρατήσει κεντρώες πολιτικές δυνάμεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.

Ιταλία 

Ακροδεξιό «ντόμινο» λόγω μεταναστευτικού: Ποια χώρα της Δύσης παίρνει σειρά;-3

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, «έχτισε» την πολιτική της καριέρα με ριζοσπαστική ακροδεξιά ατζέντα.

Από τότε που κέρδισε την εξουσία στις περσινές εκλογές, έχει μετατοπιστεί σε πιο μετριοπαθείς θέσεις για την Ουκρανία και την Ευρώπη, ενώ καλείται να κατευνάσει την εκλογική της βάση σε σχέση με το μεταναστευτικό. Ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ιταλία εδώ και χρόνια.

Εχει αναγκαστεί να χορηγήσει βίζες σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες για να καλύψει τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, οι αποβιβάσεις σκαφών στην Ιταλία αυξάνονται κατά περίπου 50% σε ετήσια βάση, παρά τις συμφωνίες για περιορισμό των αφίξεων. 

Εάν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το ζήτημα, είναι πιθανό να χάσει πολιτικό έδαφος. Ο εταίρος της στον συνασπισμό, Ματέο Σαλβίνι, είναι γνωστός για τις σκληροπυρηνικές του θέσεις στο μεταναστευτικό. Και ενώ προς το παρόν είναι επίσημα σύμμαχοι, αργότερα θα ξαναβρεθούν σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα. 

Ολλανδία

Η κυβέρνηση του επί μακρόν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ανατράπηκε εν μέσω διαφωνιών για το μεταναστευτικό τον Ιούλιο. Ακολούθησε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική.

Στις εκλογές που ακολούθησαν, διάφορα κόμματα επιχείρησαν να καλύψουν το κενό του Ρούτε, ωστόσο, ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς εξασφάλισε νίκη-σοκ. Το βράδυ των εκλογών υποσχέθηκε να περιορίσει το «τσουνάμι του ασύλου». 

Ο Βίλντερς προσπαθεί τώρα να σχηματίσει κεντροδεξιό συνασπισμό και βρίσκεται σε συνομιλίες με τρία κόμματα που επίσης προέτρεπαν να τεθεί υπό έλεγχο η μετανάστευση. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η πρώην παράταξη του Ρούτε, της οποίας ηγείται η Ντίλαν Γεσιλγκιόζ.

Πρώην πρόσφυγας, η Γεσιλγκιόζ μετέτρεψε τη μετανάστευση σε ένα από τα κύρια θέματα της εκστρατείας της. Μετά τις εκλογές, επικρίθηκε ότι άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη του Βίλντερς, όχι μόνο εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, αλλά και ανοίγοντας την πόρτα σε ενδεχόμενη διακυβέρνηση με τη συνεργασία του. 

Οι συνομιλίες για τον συνασπισμό έχουν «παγώσει» και ενδέχεται να περάσουν μήνες μέχρι τελικά να σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο.

Εάν ο Βίλντερς, ο οποίος έχει σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους, καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η πολιτική πορεία της Ολλανδίας θα μετατοπιστεί σημαντικά προς τα δεξιά. 

Ελλάδα και Κύπρος

Ακροδεξιό «ντόμινο» λόγω μεταναστευτικού: Ποια χώρα της Δύσης παίρνει σειρά;-4

Η Ιρλανδία και ο Καναδάς, αλλά και χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος, περιλαμβάνονται στην ανάλυση του Politico.

Για την Ελλάδα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης από το 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω των νησιών του Αιγαίου.

Το μεταναστευτικό και η ασφάλεια των συνόρων αποτελούν βασικά θέματα στην πολιτική συζήτηση της χώρας, ενώ τονίζεται πως αυξάνεται η πίεση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο ναυάγιο στην Πύλο, τον Ιούνιο, «στη χειρότερη τραγωδία όλων των εποχών» στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Για την Κύπρο, σημειώνεται πως είναι προετοιμασμένη για αύξηση των αφίξεων μεταναστών στις ακτές της εν μέσω της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στο νησί για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αύξηση των ροών.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τη διαχείριση της μετανάστευσης, ενώ αντιμετωπίζει και την έξαρση της βίας κατά των μεταναστών στην Κύπρο.

Αναλυτές αποδίδουν το φαινόμενο στις έντονες ξενοφοβικές τάσεις, καθώς και στη φερόμενη αναποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Πέρυσι η χώρα κατέγραψε, για πρώτη φορά, το υψηλότερο ποσοστό αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Η γεωγραφική θέση του νησιού, που βρίσκεται κοντά τόσο στον Λίβανο όσο και στην Τουρκία, το καθιστά πρωταρχικό «στόχο» για τους μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στο έδαφος της Ε.Ε. από τη Μέση Ανατολή. 

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT