Γάζα: Το Ισραήλ θα επιτρέψει τη διέλευση βοήθειας από το Κερέμ Σαλόμ

Γάζα: Το Ισραήλ θα επιτρέψει τη διέλευση βοήθειας από το Κερέμ Σαλόμ

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ χαρακτήρισε «καλή είδηση» το άνοιγμα, τονίζοντας ότι απαιτούνται περισσότερα για να φθάσουν οι βασικές προμήθειες στα νοσοκομεία ολόκληρου του θύλακα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ ενέκρινε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, έγινε γνωστό την Παρασκευή από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, επισημαίνεται πως το άνοιγμα του περάσματος θα επιτρέψει στο Ισραήλ να τηρήσει τη δέσμευσή του για είσοδο 200 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα στον θύλακα, κάτι που αποτελεί έναν εκ των όρων της συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων.

Το σημείο διέλευσης στο Κερέμ Σαλόμ είχε κλείσει μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς και η βοήθεια παραδιδόταν αποκλειστικά μέσω του περάσματος της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, κάτι που σύμφωνα με το Ισραήλ μπορούσε να διευκολύνει μονάχα την είσοδο 100 φορτηγών την ημέρα.

ΠΟΥ: «Καλή είδηση» το άνοιγμα

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά για να διασφαλισθεί ότι οι βασικές ιατρικές προμήθειες θα φτάσουν στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη, σε ολόκληρο τον θύλακα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοκλήσης, ο Ρίτσαρντ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα, χαρακτήρισε το άνοιγμα ως «καλή είδηση», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν νοσοκομεία στα βόρεια του θύλακα που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν και εξακολουθούν να χρειάζονται βασικές ιατρικές προμήθειες.

«Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα φορτηγά (της βοήθειας) μπορούν να πάνε παντού στη Γάζα, όχι μόνο στον Νότο αλλά και στον Βορρά», διερωτήθηκε ο Πέπερκορν.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT