Τι συμβαίνει με τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία

Τι συμβαίνει με τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία

Τα κεφάλαια που προορίζονται για την Ουκρανία τελειώνουν, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πλέον περιορισμένα κεφάλαια για βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς το Κογκρέσο μπλοκάρει την αποστολή νέου πακέτου στο Κίεβο.

Τα κεφάλαια που προορίζονται για την Ουκρανία εξαντλούνται, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, ενώ δεν διευκρίνισε το ακριβές ποσό βοήθειας που είναι προγραμματισμένο να διατεθεί μέχρι το τέλος του έτους στη χώρα.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει δεσμεύσει πάνω από 110 δισ. δολ. για την ενίσχυση του Κιέβου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν τη διάθεση νέου μεγάλου πακέτου βοήθειας, απαιτώντας σε αντάλλαγμα, σημαντικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης των ελέγχων στα σύνορα με το Μεξικό.

Ουκρανία, Ισραήλ και… σύνορα

Λίγες ημέρες πριν από τη διακοπή της λειτουργίας του Κογκρέσου, λόγω Χριστουγέννων, εγκρίθηκε ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2024, στο πλαίσιο του οποίου αποδεσμεύονται 300 εκατ. δολ. για το Κίεβο, ποσό ελάχιστο σε σχέση με τα 61 δισ. δολ. που είχε ζητήσει ο Λευκός Οίκος.

«Θα χρειαστεί το Κογκρέσο να δράσει άμεσα», σχολίασε ο Κίρμπι. «Είναι σαφώς προς το εθνικό μας συμφέρον και η βοήθειά μας είναι απαραίτητη για να συνεχίσει η Ουκρανία τον αγώνα της για ελευθερία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με καλή πίστη και συμβιβασμό», πρόσθεσε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται με μέλη του Κογκρέσου για την ασφάλεια των συνόρων και, φυσικά, τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία και το Ισραήλ».

Πίεση από το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο σε μία προσπάθεια να εντείνει την πίεση προς το Κογκρέσο προειδοποίησε τη Δευτέρα για το ότι η στρατιωτική βοήθεια που στέλνει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία εκπνέει στις 30 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Αμυνας ξοδεύει τα τελευταία 1,07 δισ. δολ. για την αγορά νέων όπλων και εξοπλισμού που θα αντικαταστήσουν εκείνα που ανασύρθηκαν από τα αποθέματα και στάλθηκαν στην Ουκρανία, ανέφερε ο ελεγκτής του Πενταγώνου Μάικλ ΜακΚορντ σε επιστολή της 15ης Δεκεμβρίου που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.

Δεκαπέντε ημέρες αργότερα -στις 30 Δεκεμβρίου – οι λογαριασμοί του θα είναι άδειοι.

«Μόλις δεσμευτούν αυτά τα κονδύλια, το υπουργείο θα έχει εξαντλήσει τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας για βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» ανέφερε ο ΜακΚορντ στην επιστολή προς τους επικεφαλής των επιτροπών αμυντικής πολιτικής και πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Η επιστολή καταδεικνύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων που διέκοψαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων χωρίς απόφαση για τη χρηματοδότηση έχουν κάποιο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία όταν επιστρέψουν μετά την 1η Ιανουαρίου.

Προειδοποίηση για «τεράστια αποτυχία»

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 40 πρώην κορυφαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κάλεσαν επίσης τη Δευτέρα το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει τη νέα βοήθεια για την Ουκρανία.

Προειδοποίησαν ότι η απώλεια του πολέμου με τη Ρωσία θα ήταν καταστροφική για την Ουκρανία και θα απειλούσε την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Οι πρώην αξιωματούχοι, μέλη άτυπου δικτύου για την ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής ασφάλειας, το οποίο ονομάζεται Alphen Group, απηύθυναν την έκκληση με ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

«Ο πόλεμος βρίσκεται σε σημείο καμπής στο οποίο οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους και εταίρους τους στο ΝΑΤΟ θα καθορίσουν εάν το αποτέλεσμα θα είναι ευνοϊκό για τα συμφέροντά τους ή καταστροφικό για την Ουκρανία και τη Δύση», επισημαίνεται στην επιστολή.

«Η μη συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα αποτελούσε τεράστια αποτυχία της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και θα αποδυνάμωνε την αμερικανική ηγεσία τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρώπη», προστίθεται.

Η στήριξη από τη Δύση

Το Κίεβο βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική βοήθεια από τη Δύση κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αποκτήσει τα κεφάλαια που θα χρειαστεί το 2024.

Συνολικά, έχει λάβει περισσότερα από 68,5 δισ. δολ. για δημοσιονομική στήριξη έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρα.

Το επόμενο έτος η κυβέρνηση θα χρειαστεί και πάλι ενέσεις οικονομικής στήριξης τόσο για τις αμυντικές, όσο και για κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις για εκατομμύρια Ουκρανούς.

Η κυβέρνηση αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 43 δισ. δολ. το 2024 και σχεδιάζει να το καλύψει με εγχώριο δανεισμό και οικονομική βοήθεια από τους δυτικούς εταίρους της.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι αναμένουν να λάβουν 41 δισ. δολ. σε διεθνή βοήθεια το επόμενο έτος.

Αβεβαιότητα και στην Ευρώπη

Το καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε πολυετές πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, το οποίο θα έχει παραδοθεί στη χώρα μέχρι το 2027.

Σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν μπόρεσαν να πείσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να συμφωνήσει ως προς την παροχή του πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν να συζητήσουν εκ νέου το ζήτημα τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Αλλοι έχουν διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι θα διοχετεύσουν τη βοήθεια εκτός του προϋπολογισμού της Ε.Ε. εάν η Βουδαπέστη επιμείνει το «μπλόκο».

Με πληροφορίες από Reuters, AP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT