Yeni Safak: «Χούντα λοχαγών» στο πεζικό

Ενταση ανάμεσα σε «κεμαλιστές» και «ισλαμιστές» αξιωματικούς στη σχολή πεζικού

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» κάνει λόγο για «χούντα λοχαγών» μετά την ένταση που ξέσπασε στη σχολή πεζικού του τουρκικού στρατού στην Τούζλα, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται συνομιλίες στην εφαρμογή WhatsApp από σκληροπυρηνικούς κεμαλιστές αξιωματικούς στη σχολή πεζικού, οι οποίοι φέρεται να λειτουργούσαν συντεταγμένα, ασκώντας πιέσεις και εκτοξεύοντας απειλές κατά θρησκευόμενων αξιωματικών.

Η «Yeni Safak» συνδέει την ομάδα των λοχαγών με τον εθνικιστή πρόεδρο του Κόμματος Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε δημοσίως τους νεαρούς αξιωματικούς με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά του, ο αντιπολιτευόμενος κεμαλικός Τύπος κάνει λόγο για ύπαρξη πυρήνων ισλαμιστών στη σχολή, οι οποίοι ελέγχονται από θρησκευτικές αδελφότητες, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω WhatsApp και συγκεντρώνονται σε σπίτια τα Σαββατοκύριακα.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η ένταση που έχει προκύψει στη σχολή πεζικού ήλθε στην επιφάνεια όταν οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν στην επέτειο του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ στις 10 Νοεμβρίου επειδή θρησκευόμενοι σπουδαστές λοχαγοί της σχολής καταγγέλθηκαν ότι αρνήθηκαν να καρφιτσώσουν στο πέτο της στολής τους φωτογραφία του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ως αποτέλεσμα, οι κεμαλιστές λοχαγοί στράφηκαν εναντίον τους. 

Ειδική μνεία για το θέμα έκανε το περασμένο Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον ετήσιο απολογισμό του υπουργείου του, ο υπουργός είπε ότι ένας από τους σπουδαστές αξιωματικούς δεν φόρεσε τη φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ στο πέτο επειδή «δεν είχε καρφίτσα».

Οπως είπε, υπήρξε διαπληκτισμός και η υπόθεση παραπέμφθηκε τόσο στη δικαιοσύνη, όσο και στο πειθαρχικό συμβούλιο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που κρίθηκαν υπεύθυνοι έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT