Γαλλία: Προκαταρκτική συμφωνία για το μεταναστευτικό

Γαλλία: Προκαταρκτική συμφωνία για το μεταναστευτικό

Το νομοσχέδιο μένει να εγκριθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ της Τρίτης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προκαταρκτική συμφωνία για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, το οποίο στηρίζεται από τον Εθνικό Συναγερμό, κατέληξε μια επιτροπή από βουλευτές και γερουσιαστές στη Γαλλία, έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Οι εργασίες της Μεικτής Ισομερούς Επιτροπής (CMP), αποτελούμενης από επτά γερουσιαστές και επτά βουλευτές, ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας και συνεχίστηκαν το πρωί της Τρίτης, έπειτα από μια «πιεστική» νύχτα, κυρίως λόγω των διαφορών για τα κοινωνικά επιδόματα.

Πλέον, το νομοσχέδιο μένει να εγκριθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ. Το νομοσχέδιο, με το οποίο αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τη μετανάστευση, ήταν ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να περνάει νόμους χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά ότι με τις προωθούμενες διατάξεις θα γινόταν ευκολότερο να λαμβάνουν άδεια παραμονής οι μετανάστες που εργάζονται σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα όμως θα γινόταν ευκολότερη και η απέλαση των παράτυπων μεταναστών.

Ομως, καθώς δεν έχει πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή μετά τις εκλογές του 2022 και προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της δεξιάς, η κυβέρνηση συμφώνησε προοδευτικά να ενισχύσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα δίνονται άδειες παραμονής σε ορισμένους παράτυπους μετανάστες και να δυσχεράνει την πρόσβασή τους σε κοινωνικά επιδόματα, μεταξύ άλλων.

Η συμφωνία «κλίνει» προς τα δεξιά, κυρίως επειδή στην επιτροπή μετείχαν πολλοί συντηρητικοί βουλευτές και γερουσιαστές. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος του Μακρόν εξέφρασε μάλιστα δυσαρέσκεια για κάποια από τα άρθρα, που τα θεωρεί υπερβολικά δεξιά.

Ο ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, ο επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, είπε ότι η αυστηροποίηση των μεταναστευτικών νόμων συνιστά «ιδεολογική νίκη» για το κόμμα του. Για «νίκη» μιλούν επίσης οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί, που τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τη ρητορική τους, ερχόμενοι πιο κοντά στην ακροδεξιά στο θέμα αυτό.

Αντιθέτως, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μπορίς Βαλό έκανε λόγο για «αίσχος», άποψη που συμμερίζονται και άλλες αριστερές δυνάμεις στη Γαλλία. Η στήριξη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή και τη Γερουσία, εκτός και αν υπάρξει κάποια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής.

«Ο νόμος αυτός θα κάνει αποτελεσματικότερο το σύστημά μας επειδή θα απλοποιήσει δραστικά τις διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και επειδή θα είναι εφικτό να απελαύνονται γρηγορότερα οι εγκληματίες ή ριζοσπαστικοποιημένοι αλλοδαποί», είπε στο κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία από το Κοινοβούλιο σε αυτό το κείμενο για τη μετανάστευση. Είναι καλό: μέτρα που προστατεύουν τους Γάλλους, η αναγκαία αποφασιστικότητα απέναντι στους παραβάτες αλλοδαπούς και δίκαια μέτρα, όπως το (ιστορικό) τέλος της κράτησης των ανηλίκων ή η νομιμοποίηση των εργαζομένων», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Οι νέοι περιορισμοί δεν ισχύουν για τους ξένους φοιτητές. Εξαιρούνται επίσης από όλα τα μέτρα οι πρόσφυγες ή εκείνοι που διαθέτουν κάρτα διαμονής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT