Κίνα: Πάνω από 150.000 σπίτια έχουν καταρρεύσει από τον σεισμό – 131 οι νεκροί

Κίνα: Πάνω από 150.000 σπίτια έχουν καταρρεύσει από τον σεισμό – 131 οι νεκροί

Σχεδόν χίλιοι τραυματίες από τη δόνηση των 6,2 Ρίχτερ, ενώ το κρύο επιδεινώνει την κατάσταση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους νεκρούς από τον μεγάλο σεισμό 6,2 Ρίχτερ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική ώρα) στη Βορειοδυτική Κίνα να ξεπερνούν πλέον τους 130 και με άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, οι κινεζικές Αρχές ανακοίνωσαν σχεδόν 30 ώρες μετά την κύρια δόνηση ότι οι έρευνες για διασωθέντες έχουν κατά βάση ολοκληρωθεί. Οι συνθήκες όμως είναι δραματικές και για όσους γλίτωσαν χωρίς τραύματα.

Το πολικό ψύχος που επικρατεί στις δύο βορειοδυτικές επαρχίες της Κίνας, Γκανσού και Τσινγκχάι, δυσκολεύει σημαντικά τη διαβίωση των σεισμοπλήκτων και των σωστικών συνεργείων, αφού η θερμοκρασία πέφτει τη νύχτα ακόμη στους -20 βαθμούς Κελσίου.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και πολλοί πέρασαν δεύτερη παγωμένη νύχτα στο ύπαιθρο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ανταποκριτής του CNN από το Πεκίνο. Πολλοί από αυτούς είναι γενικώς εξαιρετικά φτωχοί και η μοίρα τους είναι πλέον ιδιαιτέρως σκληρή.

Υπάρχουν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μόνο μερικά μικρά σωστικά συνεργεία που επιχειρούν να εντοπίσουν τραυματίες ή νεκρούς από τον σεισμό σε απόμακρα χωριά, με το έργο τους όμως να είναι πολύ δυσχερές εξαιτίας και της κατολίσθησης που προκλήθηκε από τη δόνηση.

Ο σεισμός στις 23.59 τοπική ώρα το βράδυ της Δευτέρας ήταν ο σημαντικότερος της τελευταίας δεκαετίας στην Κίνα. Ο τραγικός του απολογισμός προς το παρόν ανέρχεται σε 131 νεκρούς και 980 τραυματίες, ενώ υπάρχουν επισήμως και 16 αγνοούμενοι – ανεπισήμως εκφράζονται φόβοι για πολύ μεγαλύτερο αριθμό αγνοουμένων.

Σχεδόν 155.000 κατοικίες έχουν καταρρεύσει από την επιφανειακή αυτή δόνηση που έγινε αισθητή ακόμη και στο Καζακστάν. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει, σύμφωνα με τις Αρχές, αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της πληγείσας περιοχής, που όμως είναι αχανής και δύσβατη σε πολλά σημεία.

Κίνα: Πάνω από 150.000 σπίτια έχουν καταρρεύσει από τον σεισμό –  131 οι νεκροί-1

Εβδομήντα οκτώ άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί στo Γκανσού, όπου ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης το απόγευμα της Τρίτης, ανέφεραν κινεζικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η εστίαση της προσπάθειας στράφηκε στην περίθαλψη των τραυματιών και στους κατοίκους που προωθούνται αλλού καθώς πλησιάζει ένας πολύμηνος χειμώνας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ερευνητές, άτομα που έχουν παγιδευτεί κάτω από ερείπια εκτεθειμένα σε συνθήκες -10 βαθμών χωρίς βοήθεια διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν υποθερμία και μπορεί να ζήσουν μόνο για πέντε έως 10 ώρες, ακόμη και εάν δεν έχουν τραυματιστεί.

Σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το επίκεντρο στην πλευρά της επαρχίας Τσινγκχάι, ο σεισμός έπληξε 22 πόλεις και χωριά, αλλά δύο χωριά υπέστησαν τις χειρότερες ζημιές.

Η σεισμόπληκτη περιοχή είναι γεωγραφικά μια μεταβατική ζώνη μεταξύ δύο οροπεδίων, με υψόμετρα που κυμαίνονται από 1.800 έως 4.300 μέτρα με «πολύ περίπλοκη» τοπογραφία, ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Πηγή: Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT