Γάζα: Πιο κοντά σε δεύτερη εκεχειρία

Η πίεση έχει αυξηθεί στο Ισραήλ, καθώς πολιτικοί και διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο καλούν να περιορίσει την εντατική στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου βρίσκονται σε εξέλιξη για πιθανή δεύτερη εκεχειρία στη Γάζα.

Η Χαμάς θα απελευθερώσει ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, ανέφερε σήμερα Τετάρτη στο Reuters πρόσωπο που έχει ενημερωθεί για το θέμα.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στον αριθμό των ανθρώπων που προβλέπεται να απελευθερωθούν. Το Ισραήλ επιμένει να συμπεριληφθούν γυναίκες και άρρωστοι άνδρες όμηροι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παλαιστίνιοι που έχουν φυλακιστεί για σοβαρά αδικήματα θα μπορούσαν επίσης να συμπεριληφθούν στη λίστα με τα άτομα προς απελευθέρωση.

Η πίεση αυξάνεται στο Ισραήλ, καθώς πολιτικοί και οι διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο καλούν να περιορίσει την εντατική στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Παρόλο που χρησιμοποιούν διαφορετικές και συχνά ασαφείς διατυπώσεις για να πιέσουν για ειρήνη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να αποφανθεί επί του καθυστερημένου ψηφίσματος για παύση των μαχών έπειτα από δύο αναβολές τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Το τελευταίο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο συντάχθηκε με την ελπίδα να αποφευχθεί τρίτο βέτο των ΗΠΑ, λέγεται ότι ζητά «αναστολή» και όχι παύση των εχθροπραξιών.

Απετράπη η απομόνωση;

Οι ασαφείς όροι δίνουν τη δυνατότητα στους πολιτικούς να επιτελέσουν δύο καθήκοντα: να υποστηρίξουν κάποια επίφαση ειρήνης στη Μέση Ανατολή, χωρίς όμως να απομονώσουν εντελώς τον στενότερο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, αναφέρει ανάλυση του Politico σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Ακόμη «ανθρωπιστική παύση» με σκοπό ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να αποσπάσει σαφή δέσμευση από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για μείωση των απωλειών μεταξύ των αμάχων και συνεργασία για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.

Οι εκκλήσεις για κάποιου είδους διακοπή των μαχών έχουν αυξηθεί λόγω των μαζικών θανάτων Παλαιστίνιων αμάχων κατά την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ισοπεδώσει τεράστιες εκτάσεις της Γάζας με εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές και χερσαία επιχείρηση, οδηγώντας στον θάνατο σχεδόν 20.000 Παλαιστίνιους σε μόλις δύο μήνες, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Χαμάς έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο αν υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα τελειώσει μόνο όταν η Χαμάς απομακρυνθεί από την εξουσία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησαν το Σάββατο «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», υποστηρίζοντας τον μακροπρόθεσμο τερματισμό των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Στόχος μας δεν μπορεί να είναι απλώς ο τερματισμός των μαχών σήμερα. Πρέπει να είναι η ειρήνη που θα διαρκέσει για ημέρες, χρόνια, γενιές» έγραψαν οι υπουργοί.

Στο άρθρο τους κατηγορούν τη Χαμάς για τη βία, αλλά καλούν το Ισραήλ να «κάνει επαρκείς διακρίσεις μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων».

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν η κατάπαυση θα έρθει όταν θα έχουν επιτευχθεί οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ στη Γάζα.

Ετοιμο το Ισραήλ για δεύτερη παύση

Παρά τις επίσημες αντιδράσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ακόμη μία ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, ώστε να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των ομήρων.

Η πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι πολύ μεγάλη και στο εσωτερικό, έπειτα από τον θάνατο τριών Ισραηλινών ομήρων από πυρά του ισραηλινού στρατού την περασμένη εβδομάδα.

Σημάδι πιθανής ώθησης στις διαπραγματεύσεις αποτελεί και η επίσκεψη του επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος έχει την έδρα του στο Κατάρ, στο Κάιρο, για συνάντηση με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών. 

Η Αίγυπτος μαζί με το Κατάρ συνέβαλαν στη μεσολάβηση για την επίτευξη επταήμερης εκεχειρίας τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της οποίας Ισραηλινοί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Θετική φέρεται να ήταν συνάντηση σχετικά με την προοπτική συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς μεταξύ του πρωθυπουργού του Κατάρ, του αρχηγού της CIA και του αρχηγού της Μοσάντ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Βαρσοβία, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Al Jazeera.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, Al Jazeera, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT