Πολωνία: Ο Τουσκ αλλάζει τη διοίκηση στα κρατικά μέσα ενημέρωσης

Πολωνία: Ο Τουσκ αλλάζει τη διοίκηση στα κρατικά μέσα ενημέρωσης

Η κυβέρνηση του PiS είχε κατηγορηθεί από την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις για την περιστολή της ελευθερίας των ΜΜΕ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας ανακοίνωσε την απόλυση της διευθυντικής ομάδας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης που θεωρούνται φερέφωνα της προηγούμενης εθνικιστικής-λαϊκιστικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των πρακτορείων ειδήσεων απολύθηκαν ώστε «να αποκατασταθεί η έννομη τάξη, η αμεροληψία και η αξιοπιστία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Επιπλέον, εκτός λειτουργίας τέθηκε δημόσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι, το TVP Info, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως εργαλείο προπαγάνδας του πρώην κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS).

Ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ έχει υποσχεθεί τη δημιουργία νέων τηλεοπτικών σταθμών που θα υιοθετήσουν ισορροπημένη προσέγγιση.

Το τέλος του TVPiS

Την Τετάρτη το σήμα του TVP Info εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από εκείνο του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης. Το ίδιο συνέβη και με την ιστοσελίδα του.

«Το τέλος του TVPiS. Το TVP Info απενεργοποιήθηκε», ανέφερε η Πλατφόρμα Πολιτών – το μεγαλύτερο κόμμα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού – στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Την Τρίτη, το κοινοβούλιο της Πολωνίας, υπό τη νέα του σύνθεση, ενέκρινε απόφαση που καλεί «όλες τις κρατικές αρχές να αναλάβουν αμέσως δράση για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστες πληροφορίες και τη λειτουργία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης».

Αντιδράσεις

Ο τέως υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε «παράνομες» τις ενέργειες αυτές. «Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς πλουραλισμό ή χωρίς ισχυρά αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και στην Πολωνία αυτά είναι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο ηγέτης του PiS Γιαροσλάβ Κατσίνσκι.

«Οι παράνομες ενέργειες του υπουργού Πολιτισμού σε σχέση με το TVP, το πολωνικό ραδιόφωνο και το PAP δείχνουν πώς οι αρχές που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για το κράτος δικαίου το παραβιάζουν σε κάθε βήμα», έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στην πλατφόρμα X.

«Δεν θα τα παρατήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να χτιστεί δικτατορία στην Πολωνία», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του PiS είχε κατηγορηθεί από την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις για την περιστολή της ελευθερίας των ΜΜΕ παράλληλα με τη διοχέτευση σημαντικών οικονομικών πόρων προς τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT