Νέος πονοκέφαλος για τον Σολτς: Το ημερολόγιο ενός 81χρονου τραπεζίτη

Νέος πονοκέφαλος για τον Σολτς: Το ημερολόγιο ενός 81χρονου τραπεζίτη

Ο κατηγορούμενος για φορολογικές παραβάσεις, τραπεζίτης Κρίστιαν Ολεάριους, και ο Ολαφ Σολτς είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις το 2016, την περίοδο που ο τελευταίος ήταν δήμαρχος του Αμβούργου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 81χρονος Κρίστιαν Ολεάριους, διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας M.M. Warburg, διώκεται, πια, για φορολογικές παραβάσεις. Οσα έγραφε, ωστόσο, εκείνος στο ημερολόγιό του πριν από περίπου δέκα χρόνια, «αγγίζουν», εκτός όλων των άλλων, και τον 65χρονο νυν καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

«Τα ημερολόγια του τραπεζίτη αποδεικνύονται πολιτικώς εκρηκτικά για τον Γερμανό καγκελάριο», σημειώνουν σε μακροσκελές άρθρο τους οι FT, υπογραμμίζοντας ότι το κλίμα στη Γερμανία είναι ήδη «βεβαρημένο» για τον Ολαφ Σολτς, καθώς ο νυν καγκελάριος καλείται να αντιμετωπίσει ενδοκυβερνητικές διαμάχες, μειούμενα δημοσκοπικά ποσοστά και επιδεινούμενα οικονομικά στοιχεία.

Τα ημερολόγια του Κρίστιαν Ολεάριους έχουν πια κατασχεθεί ως ενοχοποιητικό στοιχείο από την εισαγγελία, στο πλαίσιο της υπόθεσης που ξεκίνησε να εκδικάζεται τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βόννη, με κατηγορούμενο τον 81χρονο τραπεζίτη ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά φορολογικών αδικημάτων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτά τα ημερολόγια, οι κ.κ. Ολεάριους και Σολτς είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις το 2016, την περίοδο που ο τελευταίος ήταν δήμαρχος του Αμβούργου, συναντήσεις τις οποίες όμως ο ίδιος ο Σολτς δηλώνει τώρα ότι δεν θυμάται.

Στο 371 σελίδων κατηγορητήριο κατά του Ολεάριους, το όνομα του Σολτς αναφέρεται συνολικά 28 φορές, σύμφωνα με τους FT.

Οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι ο 81χρονος τραπεζίτης είχε κάνει μια δωρεά ύψους 13.000 ευρώ στο κόμμα του Σολτς, αλλά και ότι λίγες εβδομάδες έπειτα από τις συναντήσεις των κ.κ. Ολεάριους και Σολτς στα τέλη του 2016, οι φορολογικές Αρχές του Αμβούργου απέσυραν την απαίτηση καταβολής 47 εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούσε σε βάρος της M.M. Warburg του Ολεάριους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η γερμανική ιδιωτική τράπεζα είχε λάβει παρανόμως επιστροφές φόρου τις οποίες έπρεπε, με τη σειρά της, να επιστρέψει, αλλά τελικώς απαλλάχθηκε από αυτήν την υποχρέωση.  

Ο Σολτς έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι δεν θυμάται τι συζήτησε με τον Ολεάριους το 2016. Ο Γερμανός καγκελάριος δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν είχε απολύτως καμία ανάμειξη στην απόφαση των φορολογικών Αρχών υπέρ της τράπεζας.

Οι εισαγγελείς της Κολωνίας, που ερευνούν την υπόθεση, δέχονται ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να κληθεί ο Σολτς ως ύποπτος.

Η δημοσιότητα που έχει λάβει, ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα και όσα αποκαλύπτονται για τα ραντεβού πολιτικών με τραπεζίτες, επιβαρύνουν το κλίμα για τον Γερμανό καγκελάριο σε μια περίοδο κατά την οποία εκείνος βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει.

Σημειώνεται ότι η M.M. Warburg έχει χάσει σειρά από δίκες με φόντο τις φορολογικές παραβάσεις της επίμαχης περιόδου. Από τις αρχές του 2020 μάλιστα και έπειτα, η εν λόγω τράπεζα έχει επιστρέψει συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ στις φορολογικές Αρχές.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT