Η Γερμανία θα κατασχέσει 720 εκατ. ευρώ από ρωσικό χρηματοπιστωτικό όμιλο

Η Γερμανία θα κατασχέσει 720 εκατ. ευρώ από ρωσικό χρηματοπιστωτικό όμιλο

«Δεν θα επιτρέψουμε τα ρωσικά χρήματα, με τα οποία χρηματοδοτείται η παράνομη επίθεση στην Ουκρανία, να παραμείνουν ανεξέλεγκτα σε γερμανικούς λογαριασμούς», έγραψε στο Χ ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάσχεση περισσότερων από 720 εκατ. ευρώ, από τον τραπεζικό λογαριασμό ρωσικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Φρανκφούρτη, θα προχωρήσουν οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία, σηματοδοτώντας την πρώτη κίνηση της χώρας σε αυτό το επίπεδο.

Κατά το παρελθόν, οι γερμανικές αρχές είχαν προχωρήσει σε «πάγωμα» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, χωρίς, ωστόσο, να πραγματοποιήσουν κατασχέσεις.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι o εν λόγω όμιλος είναι το National Settlement Depository (NSD) που ανήκει στο Χρηματιστήριο της Μόσχας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως το NSD και το Χρηματιστήριο της Μόσχας δεν ανταποκρίθηκαν σε ερωτήσεις του Reuters, ενώ ούτε η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο ήταν άμεσα διατεθειμένη να προβεί σε σχολιασμό.

Καταχώριση στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, έδειξε ότι το NSD είχε ζητήσει από το μπλοκ να αναγνωρίσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως «παράνομες», καθώς και να πληρώσει τυχόν νομικά έξοδα.

Σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη, στην οποία δεν κατονομάζεται το NSD, οι Γερμανοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι η κίνηση σημειώνεται ύστερα από μια ύποπτη απόπειρα παραβίασης των κυρώσεων της Ε.Ε., στις 3 Ιουνίου 2022.

Τότε, υπάλληλοι του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος προσπάθησαν να αποσύρουν 720 εκατ. ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό του στη Φρανκφούρτη, μια συναλλαγή που απορρίφθηκε, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Δεν θα επιτρέψουμε τα ρωσικά χρήματα, με τα οποία χρηματοδοτείται η παράνομη επίθεση στην Ουκρανία, να παραμείνουν ανεξέλεγκτα σε γερμανικούς λογαριασμούς», έγραψε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Οι γερμανικές αρχές δεν ανέφεραν τι σκοπεύουν να κάνουν τα χρήματα ή αν θα τα χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT