Διάγγελμα Μακρόν για το μεταναστευτικό, στη σκιά εκ των έσω επικρίσεων

Διάγγελμα Μακρόν για το μεταναστευτικό, στη σκιά εκ των έσω επικρίσεων

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετρά» εσωκομματικές διαρροές και επικρίσεις, λόγω των «αμφιλεγόμενων» μέτρων που προωθεί στο μέτωπο του μεταναστευτικού

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έγκριση του νέου νόμου για το μεταναστευτικό, που θεωρείται αμφιλεγόμενος και υπερψηφίστηκε από την ακροδεξιά της Λεπέν, έχει προκαλέσει ρήγματα στις τάξεις των βουλευτών που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μακρόν στη Γαλλία.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε αργά χθες το βράδυ τον νόμο για τη μετανάστευση που καθιστά σαφώς αυστηρότερες τις προϋποθέσεις υποδοχής ξένων στη Γαλλία, προς ικανοποίηση της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν που έκανε λόγο για «νίκη».

Ωστόσο, 59 βουλευτές του Μακρόν απείχαν ή καταψήφισαν, ενώ ακολούθησε και η παραίτηση ενός υπουργού: εν προκειμένω του υπουργού Υγείας Ορελιάν Ρουσό.

«Δεν υπάρχει κρίση στην πλειοψηφία», διαβεβαίωσε, από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν διέψευσε τα περί «υπουργικής ανταρσίας».

Η κυβέρνηση, αμυνόμενη, υποστηρίζει ότι ο επίμαχος νόμος θα περνούσε ακόμη και χωρίς τις ψήφους του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν, εάν βουλευτές της δεν επέλεγαν την αποχή.

Ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται στο πλαίσιο του εν λόγω νόμου ενδέχεται, όμως, να είναι αντισυνταγματικά και το τελικό κείμενο πρόκειται να «εξελιχθεί» μετά την εξέτασή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο, παραδέχθηκε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Επειτα από αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα απόψε το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT