Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες στην πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία ενάντια στα οικονομικά μέτρα – σοκ της νέας κυβέρνησης της Αργεντινής.
Ο πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.
Υπέγραψε επίσης διάταγμα οικονομικής μεταρρύθμισης που βάζει τέλος στους περιορισμούς στις εξαγωγές.
Καμία ανοχή στις διαμαρτυρίες
Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν οργανώσεις που εκπροσωπούν τους ανέργους. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές από το να μπλοκάρουν δρόμους.
Ο πρόεδρος Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει με σκληρότητα οποιονδήποτε προσπαθήσει να ανατρέψει τα σχέδιά του με διαμαρτυρίες.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όσοι συμμετείχαν σε αποκλεισμούς δρόμων κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμά τους να λαμβάνουν κρατικά επιδόματα.
«Πρόκειται για ειρηνική κινητοποίηση» δήλωσε ο Εντουάρντο Μπελιμπόνι, ο οποίος ηγείται της αριστερής οργάνωσης Polo Obrero, που οργάνωσε τη διαδήλωση, σε συνέντευξή του στο τοπικό ραδιόφωνο.
«Δεν θέλουμε κανενός είδους αντιπαράθεση. Δεν θέλουμε κανενός είδους σύγκρουση», πρόσθεσε.
300 μέτρα «ανοικοδόμησης»
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ο πρόεδρος Μιλέι περιέγραψε λεπτομερώς κάποια από τα 300 μέτρα, κάνοντας λόγο για μόνο ένα πρώτο βήμα προς την ανοικοδόμηση.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, καθώς και δραστικές αλλαγές στον κλάδο εξόρυξης και άλλες βιομηχανίες. Ο πρόεδρος τόνισε ότι θα ακυρώσει τον νόμο που ρυθμίζει την ενοικίαση ακινήτων.
Εξήγησε τι ελπίζει ότι θα επιτύχει με τα νέα μέτρα: «Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε την πορεία προς την ανοικοδόμηση της χώρας μας, να αποκαταστήσουμε την ελευθερία και την αυτονομία των ατόμων και να αρχίσουμε να διαλύουμε το τεράστιο φάσμα κανονισμών που εμπόδισαν και σταμάτησαν την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας».
Υποτίμηση νομίσματος και περικοπές
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε σε υποτίμηση της αξίας του νομίσματός της κατά περισσότερο από 50% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η συναλλαγματική ισοτιμία μειώθηκε στα 800 πέσος προς το δολάριο ΗΠΑ, από περίπου 391 πέσος.
Από το 2019, η Αργεντινή έχει διατηρήσει το νόμισμά της τεχνητά ισχυρό. Αυτό βοήθησε στην αύξηση της ζήτησης για το δολάριο ΗΠΑ στην άτυπη αγορά συναλλάγματος, η οποία είδε το πέσο να διαπραγματεύεται σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό από το επίσημο επίπεδο.
Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο ανακοίνωσε επίσης μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιδοτήσεων για καύσιμα και μεταφορές, καθώς και πάγωμα μεγάλων κρατικών συμβάσεων και διαφημίσεων.
Πληθωρισμός, χρέος και φτώχεια
Η Αργεντινή αντιμετωπίζει μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 150% τον τελευταίο χρόνο.
Η οικονομία της χώρας υποφέρει επίσης από τα χαμηλά ταμειακά αποθέματα και το υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –στο οποίο η Αργεντινή οφείλει 44 δισ. δολ.– χαρακτήρισε τα μέτρα «τολμηρά», τονίζοντας ότι θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.
Με πληροφορίες από Reuters, AP