Μακρόν κατά Λεπέν μετά τον «συμβιβασμό» στο μεταναστευτικό

Μακρόν κατά Λεπέν μετά τον «συμβιβασμό» στο μεταναστευτικό

Ο Μακρόν δέχτηκε κριτική πως ανοίγει τον δρόμο για άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία με την ψήφιση του εμβληματικού νομοσχεδίου του για τη μετανάστευση με την υποστήριξη του Εθνικού Συναγερμού

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται η κριτική στον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς πολλοί στη Γαλλία ισχυρίζονται ότι ανοίγει τον δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία με την ψήφιση του εμβληματικού νομοσχεδίου του για τη μετανάστευση με την υποστήριξη του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν.

Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου βρίσκεται σε κρίση, καθώς ο συνασπισμός του οποίου ηγείται διασπάστηκε, εν μέσω αντιδράσεων στο επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο θεωρήθηκε πολύ δεξιό από πολλούς κεντρώους βουλευτές.

Ωστόσο, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ψηφοφορία, χθες Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε ότι ο συνασπισμός του υπέστη μακροπρόθεσμη ζημιά και υποσχέθηκε ότι μπορεί να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία χρησιμοποιώντας… τα εργαλεία της. Παρόλο που η ηγέτις του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν πανηγύρισε και χαρακτήρισε το σκληρό νομοσχέδιο ως «ιδεολογική νίκη» της.

Η πλειοψηφία μου «δεν συρρικνώθηκε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο τηλεοπτικό κανάλι France 5. «Σέβομαι τις γυναίκες και τους άνδρες που απείχαν ή καταψήφισαν το νομοσχέδιο, αλλά έχει αποχωρήσει κάποιος από αυτούς από τον συνασπισμό μας; Εχει πει κάποιος από αυτούς ότι φεύγει;».

Λαβωμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός

Χθες Τρίτη, σχεδόν το ένα τέταρτο των 251 βουλευτών του συνασπισμού του Μακρόν απείχαν ή καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο κέρδισε την υποστήριξη του συντηρητικού κόμματος Les Républicains.

Ο υπουργός Υγείας Αρελιέν Ρουσό παραιτήθηκε 24 ώρες μετά την ψηφοφορία. Ο Μακρόν δήλωσε στη συνέντευξή του ότι σέβεται την απόφαση του Ρουσό να παραιτηθεί, τονίζοντας παράλληλα ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος.

Εν τω μεταξύ, οι 88 βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν ψήφισαν υπέρ, σε μία αιφνιδιαστική στροφή που έφερε σε δύσκολη θέση την παράταξη του Μακρόν.

Επειτα από δεκαήμερο κοινοβουλευτικό χάος, ο Μακρόν αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συντηρητικών για αλλαγές στο νομοσχέδιο. Χθες Τετάρτη, απαντώντας στους επικριτές του, τόνισε πως «δεν έχει τελειώσει το έργο» του.

«Εχω ακόμα τριάμισι χρόνια μπροστά μου και επιτρέψτε μου να σας πω, δεν σταματάω τώρα», ανέφερε.

Μακρόν: Καμία νίκη της Λεπέν

Ο Γάλλος πρόεδρος απέκρουσε επίσης τις κατηγορίες ότι ενθαρρύνει την άνοδο της ακροδεξιάς, παρά τους ισχυρισμούς της Λεπέν για νίκη.

Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, στην τελική του μορφή, περιλαμβάνει σειρά μέτρων για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων ποσοστώσεων που περιορίζουν τον αριθμό των αφίξεων στη Γαλλία και αυστηρότερων όρων για τις άδειες οικογενειακής παραμονής.

Ενα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα είναι η επιβολή πενταετούς αναμονής για τους νόμιμους μετανάστες που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για παροχές κοινωνικής ασφάλισης, η οποία μπορεί να μειωθεί σε 30 μήνες εάν ο αιτών έχει εργασία.

Φρένο στην ακροδεξιά

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων της ακροδεξιάς –της ασφάλειας και της μετανάστευσης – είναι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η άνοδος του Εθνικού Συναγερμού, ο οποίος ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις.

«Αν θέλεις να σταματήσεις τον Εθνικό Συναγερμό να έρθει στην εξουσία, πρέπει να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που τον τροφοδοτούν. Και αυτό που τροφοδοτεί τον Εθνικό Συναγερμό είναι η εντύπωση ότι οι απαντήσεις μας [για τη μετανάστευση] δεν είναι αποτελεσματικές», τόνισε.

«Αυτό που κάνουμε με την Ευρώπη, το σύμφωνο μετανάστευσης και αυτός ο νόμος, θα μας βοηθήσουν πολύ ξεκάθαρα να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων, θα μας βοηθήσουν να απελάσουμε όσους βρίσκονται παράνομα σε γαλλικό έδαφος… αυτό είναι που αποκαλώ αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε.

«Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι ένα θέμα μόνο για τη Δεξιά. Εάν κάποιος ζει σε μια περιοχή της εργατικής τάξης που επηρεάζεται από αυτό, είναι υπέρ αυτού του νόμου. Εάν ζει σε ωραίες περιοχές όπου δεν επηρεάζεται από αυτά τα προβλήματα, μπορεί να πει “ω, δεν είναι καλό”, αλλά πολλοί άνθρωποι σε ευαίσθητες περιοχές υποστηρίζουν αυτόν τον νόμο», τόνισε.

Καρπός συμβιβασμού

Το αρχικό νομοσχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση απορρίφθηκε από την εθνοσυνέλευση πριν από δέκα ημέρες, έπειτα από πρόταση του κόμματος των Πρασίνων που υποστηρίχθηκε από την Αριστερά και την άκρα Δεξιά.

Η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, προώθησε στη συνέχεια το νομοσχέδιο σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών προκειμένου να γράψει νέο κείμενο.

Τα μέλη της Γερουσίας, που ελέγχονται από τη Δεξιά, πρόσθεσαν σειρά σκληρών μέτρων που δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο.

Ο Μακρόν παραδέχθηκε ότι δεν συμφωνεί με όλες τις αλλαγές, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν αποτέλεσε επαρκή λόγο για να εγκαταλειφθεί η νομοθεσία που χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να καταρτιστεί και να υιοθετηθεί.

«Είναι κατανοητό ότι έχει αναστατώσει κάποιους, και το σέβομαι αυτό. Μπορείτε να μιλήσετε για αξίες, αλλά μιλάμε για πραγματικότητα. Το κείμενο γράφτηκε από την κυβέρνηση, αλλά αποτελεί καρπό συμβιβασμού. Είναι αυτό που ήθελε ο λαός όταν ψήφισε και μας έδωσε σχετική πλειοψηφία.

«Τι επιλογή είχαμε. Θα έπρεπε να είχαμε πει ότι θα σταματήσουμε – ότι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι κακή ιδέα; Οχι. Συστήσαμε μια επιτροπή για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Αυτό το κείμενο είναι ο καρπός αυτού του συμβιβασμού.

«Πηδάω από χαρά για αυτό; Οχι. Υπάρχουν πράγματα σε αυτό που δεν μου αρέσουν… Το ερώτημα για την κυβέρνηση ήταν, το μπλοκάρουμε επειδή δεν μας αρέσουν τμήματά του; Οχι. Οταν κυβερνάς πρέπει να κάνεις δύσκολες επιλογές. Κάνουμε κάτι χρήσιμο για τη χώρα ή δεν κάνουμε τίποτα επειδή δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε; Η χώρα περίμενε αυτόν τον νόμο», κατέληξε ο Μακρόν.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT