20.000 νεκροί: Τι λένε οι αριθμοί για τον πόλεμο στη Γάζα

20.000 νεκροί: Τι λένε οι αριθμοί για τον πόλεμο στη Γάζα

Κατά μέσο όρο, σχεδόν 300 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι τουλάχιστον 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου η σύγκρουση συνεχίζεται, καθώς την ίδια ημέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέβαλε την ψηφοφορία για κατάπαυση πυρός.

Κατά μέσο όρο, σχεδόν 300 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου, εξαιρουμένης της επταήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Ο περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρίτσαρντ Μπρέναν δήλωσε ότι θεωρεί αξιόπιστους αυτούς τους αριθμούς θυμάτων.

Οι γιατροί στη Γάζα επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν χάσει τη ζωή τους ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς δεν καταγράφονται οι νεκροί που οι σοροί τους παραμένουν θαμμένες κάτω από τα συντρίμμια ή βρίσκονται εκτός νοσοκομείων.

Ο αριθμός των νεκρών

20.000 νεκροί: Τι λένε οι αριθμοί για τον πόλεμο στη Γάζα-1

Ο αριθμός των 20.000 νεκρών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1% των 2,2 εκατ. κατοίκων της Γάζας και συνδέεται με τη χρήση βομβών από το Ισραήλ.

Οι βόμβες καθίστανται ακόμη πιο καταστροφικές λόγω του ότι η Γάζα είναι πολύ πυκνοκατοικημένη.

Εχει μήκος μόλις 41 και πλάτος 10 χιλιόμετρα και εκτιμάται πως κατά μέσο όρο, πριν από τη σύγκρουση, στον παλαιστινιακό θύλακο ζούσαν περισσότεροι από 5.700 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Σε παγκόσμιες συγκρούσεις από το 2011 έως το 2021, κατά μέσο όρο, το 90% των νεκρών ήταν άμαχοι όποτε χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με την οργάνωση Action on Armed Violence, την οποία επικαλείται το BBC.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται το CNN, το Ισραήλ είχε ρίξει περισσότερες από 29.000 βόμβες στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με το 40-45% αυτών να μην καθοδηγούνται.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν ανακοινώσει ότι λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν τις απώλειες στον άμαχο πληθυσμό. Επιπλέον, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα.

Πόσοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί

Γυναίκες και παιδιά αποτελούν περίπου το 70% των νεκρών στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που ελέγχεται από τη Χαμάς. Ωστόσο τα στοιχεία της Χαμάς δεν κάνουν διάκριση μεταξύ ανδρών πολιτών και μελών της Χαμάς.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός των θανάτων του υπουργείου, στις 19 Δεκεμβρίου, ο οποίος ανερχόταν σε 19.667, ανέφερε ότι πάνω από 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες είχαν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 310 μέλη ιατρικού προσωπικού, 35 μέλη της πολιτικής άμυνας και 97 δημοσιογράφοι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους, όλοι άμαχοι.

Ο κίνδυνος για τα παιδιά

20.000 νεκροί: Τι λένε οι αριθμοί για τον πόλεμο στη Γάζα-2

Ο πόλεμος έχει ιδιαίτερα καταστροφικές επιπτώσεις στα παιδιά. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της επικράτειας είναι κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το 2022 το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί πάνω από 52.000 άνθρωποι στη σύγκρουση, σύμφωνα επίσης με το υπουργείο Υγείας.

Αν και δεν υπάρχουν ενημερωμένα στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που τραυματίστηκαν, στις 3 Νοεμβρίου υπήρχαν 24.173 τραυματίες – συμπεριλαμβανομένων 8.067 παιδιών, 5.960 γυναικών και 10.146 ανδρών.

Η Γάζα αποτελεί το «πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για παιδιά», σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών UNICEF.

Η δρ Νάταλι Θερτλ, γιατρός που συντόνισε την ιατρική βοήθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, εξέφρασε τη φρίκη της για το «τεράστιο ποσοστό των παιδιών που σκοτώνονται ή ακρωτηριάζονται».

Χωρίς νοσοκομεία

Η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο με κίνδυνο τα θύματα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, καθώς η παροχή υπηρεσιών ιατρικής βοήθειας καθίσταται σε μεγάλο βαθμό πλέον αδύνατη, σε μεγάλη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η βόρεια Γάζα έχει μείνει χωρίς λειτουργικό νοσοκομείο λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και προμηθειών.

«Στην πραγματικότητα δεν έχουν απομείνει λειτουργικά νοσοκομεία στον Βορρά» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα. «Το Αλ Αχλί ήταν το τελευταίο, αλλά είναι πλέον ελάχιστα λειτουργικό» πρόσθεσε.

Τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχουν μετατραπεί σε «γηροκομεία» όπου οι άνθρωποι «περιμένουν να πεθάνουν», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ Σον Κέισι έπειτα από πρόσφατη επίσκεψη.

Δεν υπάρχει χειρουργική ικανότητα στον Βορρά, πρόσθεσε, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς θα πεθάνουν από λοιμώξεις τραυμάτων.

Τόνισε τις σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και νερού, περιγράφοντας ότι συνάντησε ανθρώπους με σοβαρά τραύματα που δεν αντιμετωπίζονταν και τον παρακαλούσαν όχι για φάρμακα, αλλά για νερό.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, εννέα από τα 36 νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει στη Γάζα και όλα βρίσκονται στη νότια Γάζα.

 Οι νεκροί σε άλλους πολέμους

Σύμφωνα με έρευνα του Associated Press, 9.000 έως 11.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εννεάμηνης μάχης μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ιρακινών δυνάμεων και του Ισλαμικού Κράτους για την ιρακινή πόλη της Μοσούλης, η οποία έληξε το 2017.

Αυτό ισοδυναμεί σε περίπου 40 θανάτους αμάχων ημερησίως, κατά μέσο όρο. Η Μοσούλη είχε εκτιμώμενο πληθυσμό μικρότερο από δύο εκατ. ανθρώπους όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την πόλη το 2014.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν δύο ετών του πολέμου στην Ουκρανία, τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 10.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ωστόσο, η σύγκριση των αριθμών των θυμάτων σε διαφορετικές συγκρούσεις είναι δύσκολη, εν μέρει επειδή χρησιμοποιούνται διαφορετικές μεθοδολογίες για την εκτίμηση των ανθρώπινων απωλειών.

Πόσα μέλη της Χαμάς έχουν σκοτωθεί

20.000 νεκροί: Τι λένε οι αριθμοί για τον πόλεμο στη Γάζα-3

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι στόχος της εκστρατείας του στη Γάζα είναι να καταστρέψει τη Χαμάς, ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές πόσα από τα μέλη της έχει σκοτώσει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για 7.000. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες της Δύσης. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι «δεν έχει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των τρομοκρατών της Χαμάς που έχουν σκοτωθεί».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δύο Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους για κάθε έναν μαχητή της Χαμάς που σκοτώθηκε.

Η αναλογία χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά θετική» από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κονρίκους, στο CNN.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα σε αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς, στις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι.

Τρεις μήνες αργότερα, αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Η σύγκρουση σε αριθμούς

Ακολουθούν τα τελευταία στοιχεία για τη σύγκρουση 

Γάζα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς:

  • Νεκροί: Τουλάχιστον 20.000, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 8.000 παιδιών και 6.200 γυναικών
  • Τραυματίες: Περισσότεροι από 52.586, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 8.663 παιδιών 6.327 γυναικών
  • Αγνοούμενοι: Περισσότεροι από 8.000

Δυτική Οχθη

Τα τελευταία στοιχεία από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη έχουν ως εξής:

  • Νεκροί: Τουλάχιστον 301, εκ των οποίων τουλάχιστον 72 παιδιά
  • Τραυματίες: Περισσότεροι από 3.365

Ισραήλ

  • Νεκροί: Περίπου 1.200
  • Τραυματίες: Τουλάχιστον 8.730

Καταστροφές στη Γάζα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Παλαιστινιακής Αρχής, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου είχαν καταστραφεί

  • Πάνω από τα μισά σπίτια της Γάζας – 306.500 οικίες είχαν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές
  • 352 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις είχαν υποστεί ζημιές
  • 27 από τα 35 νοσοκομεία δεν λειτουργούσαν
  • 102 ασθενοφόρα είχαν υποστεί ζημιές
  • 197 χώροι λατρείας είχαν υποστεί ζημιές

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, CNN, Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT