Μπογονικολός στην «Κ»: Το γαλλικό δικαστήριο αγνόησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μπογονικολός στην «Κ»: Το γαλλικό δικαστήριο αγνόησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Θα πράξω έναντι των ΗΠΑ ό,τι πρέπει ώστε να γίνει αποδεκτό ότι καμία σχέση δεν έχω με διάφορα μυθεύματα που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης και σε παραφιλολογίες βασισμένες σε φωτογραφίες μου δημόσιες στα κοινωνικά δίκτυα», αναφέρει σε δήλωσή του από τις φυλακές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της γαλλικής Δικαιοσύνης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, εκφράζει μέσω δήλωσής του στην «Κ» από τις φυλακές Fresnes ο Ελληνας επιχειρηματίας, Νίκος Μπογονικολός.

Την Τετάρτη, το τριμελές εφετείο του Παρισιού ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε ο κρατούμενος επιχειρηματίας, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Νίκο Ζήνδρο, έκανε δεκτό, στην πέμπτη κατά σειρά συνεδρίασή του για την ίδια υπόθεση, το αμερικανικό αίτημα για έκδοση του Μπογονικολού στις ΗΠΑ. 

Στο άκουσμα της απόφασης μάλιστα ο διωκόμενος επιχειρηματίας αντέδρασε φωνάζοντας προς την έδρα ότι κακώς εκδίδεται, καθώς τα δικαιώματά του θα παραβιαστούν στις ΗΠΑ. 

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο κ. Μπογονικολός εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις αμερικανικές δικαστικές αρχές, προσθέτοντας πως «για αυτόν τον λόγο δεν θα κάνω έφεση στην απόφαση στη Γαλλία».

Προσθέτει δε πως «ως Ευρωπαίος πολίτης λυπάμαι βαθιά γιατί το γαλλικό Δικαστήριο αναιτιολόγητα αγνόησε τον δικό του νόμο αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Απογοήτευση εκφράζει και για την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία, όπως λέει, «σφυρίζει αδιάφορα για την τύχη ενός Ελληνα πολίτη». Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, το «αποκορύφωμα είναι ότι αρνείται να εξετάσει δίκαιο αίτημά μου, επικαλούμενη ότι δεν έχει θεωρημένη εξουσιοδότηση».

Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Μπογονικολού

«Μετά τη σημερινή απόφαση για την έκδοσή μου στις ΗΠΑ από το Γαλλικό Εφετείο θέλω να δηλώσω ότι:

Εχω εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και στις διαδικασίες εκεί και για αυτό τον λόγο δεν θα κάνω έφεση στην απόφαση στη Γαλλία. Θα πράξω έναντι των ΗΠΑ ό,τι πρέπει ώστε να γίνει αποδεκτό ότι καμία σχέση δεν έχω με διάφορα μυθεύματα που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης και σε παραφιλολογίες βασισμένες σε φωτογραφίες μου δημόσιες στα κοινωνικά δίκτυα.

Ως Ευρωπαίος πολίτης λυπάμαι βαθιά γιατί το γαλλικό Δικαστήριο αναιτιολόγητα αγνόησε τον δικό του νόμο αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λυπάμαι πολύ περισσότερο που η ελληνική Δικαιοσύνη ακόμα και σήμερα σφυρίζει αδιάφορα για την τύχη ενός Ελληνα πολίτη. Αποκορύφωμα είναι ότι αρνείται να εξετάσει σχετικό δίκαιο αίτημά μου διά του συνηγόρου μου, επικαλούμενη ότι δεν έχει θεωρημένη εξουσιοδότηση! Ελπίζω έστω και τώρα να δείξουν το ελάχιστο ενδιαφέρον που οφείλουν στον Ελληνα πολίτη! Εμείς έχουμε ενημερώσει την Πολιτεία σχετικά.

Θα μπορούσα να πω πολλά σχετικά με τα παραπάνω, αλλά όταν με το καλό και με τη βοήθεια του Θεού τελειώσει η περιπέτειά μου τότε σίγουρα δεν θα διστάσω να πληροφορήσω με λεπτομέρειες.

Τέλος, ευχαριστώ όσους πιστεύουν σε μένα και είναι δίπλα μου, αγαπημένα πρόσωπα, φίλοι αλλά και άγνωστοι και με υποστηρίζουν όλο αυτό τον καιρό.

Παρίσι, Φυλακές Fresnes»

Μπογονικολός στην «Κ»: Το γαλλικό δικαστήριο αγνόησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων-1

Κατηγορίες για λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Μπογονικολός αντιμετωπίζει κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για λαθρεμπόριο αλλά και ξέπλυμα χρήματος καθώς από την πολύμηνη μυστική έρευνα του αμερικανικού FBI προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι μέσω των εταιρειών του έστελνε τεχνολογικό εξοπλισμό διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Κρεμλίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT