Αδιέξοδες συνομιλίες για τη Γάζα

Ισραήλ και Χαμάς δεν συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός διότι διαφωνούν στους όρους

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. Ακαρπες απέβησαν οι συνομιλίες της Χαμάς με το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων, γιατί οι μεν Παλαιστίνιοι απαιτούν να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, ενώ το Τελ Αβίβ συζητάει μόνο προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς ανέφερε ότι απηχεί συνολικά τον παλαιστινιακό λαό με την απόφασή της, «αφού δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για κρατουμένους ή συμφωνίες ανταλλαγής παρά μόνον αν ανασταλεί πλήρως η βία». Ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, ταξίδεψε αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο για συζητήσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους, οι οποίοι επιζητούν τη σύναψη νέας συμφωνίας, αλλά οι επαφές έληξαν χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή ο συνολικός αριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές είναι 8.000, αριθμός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Ψήφισμα του ΟΗΕ

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν χθες οι προσπάθειες για την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από τρεις συνεχόμενες ατελέσφορες συνεδριάσεις του Σώματος. Οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν χθες να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το σχέδιο ψηφίσματος, φοβούμενες ότι το κείμενο θα οδηγούσε σε επιβράδυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. «Στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να διευκολύνει και να βοηθήσει την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας να φτάσει στη Γάζα. Δεν πρέπει να χάσουμε την έμφαση σε αυτόν τον σκοπό», είπε εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής λίγο πριν από ακόμη μία ψηφοφορία.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οποιοδήποτε ψήφισμα βοηθάει και δεν πλήττει την κατάσταση στο πεδίο των μαχών». Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο μηχανισμός ελέγχου της ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού στο σχέδιο προβλέπεται έλεγχος από τον ΟΗΕ, ενώ οι Ισραηλινοί διεκδικούν οι ίδιοι την επιθεώρηση των φορτίων, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να περάσουν στη Λωρίδα όπλα ή καύσιμα που θα χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς. Πάντως ένα καταριανό στρατιωτικό αεροσκάφος με 20 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως τρόφιμα και φάρμακα, κατευθύνθηκε στο Αρίς της Αιγύπτου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας.

«Εχω χάσει το μέτρημα πόσες φορές πίστεψα ότι η κρίση στη Γάζα δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερη. Κι όμως συνέβη ξανά», έγραψε στο Χ ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και απαρίθμησε ότι από την αρχή του πολέμου 300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε ημέρα, μόνο 9 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν και χιλιάδες παιδιά μένουν ορφανά, ενώ ασθένειες, λιμός και έλλειψη καθαρού νερού επιδεινώνουν την κατάσταση.

Τέλος, στο ίδιο το Ισραήλ επισπεύδεται η έρευνα για τη δολοφονία τριών ομήρων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς έρχονται στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το επεισόδιο. Οι στρατιώτες έστειλαν στο σημείο ένα σκύλο με κάμερα, τον οποίο οι άνδρες της Χαμάς εκτέλεσαν, αλλά η κάμερα συνέχισε να λειτουργεί και κατέγραψε τις φωνές των τριών ομήρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT