Μπάιντεν: Οι επιδρομές στο Ιράκ είχαν στόχο παραστρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν

Μπάιντεν: Οι επιδρομές στο Ιράκ είχαν στόχο παραστρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν

«Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, στο Ιράκ τη Δευτέρα, είχαν ως στόχο να αποτρέψουν το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη παραστρατιωτικές ομάδες από το να επιτεθούν ή να υποστηρίξουν επιθέσεις κατά Αμερικανών και εγκαταστάσεων των ΗΠΑ»

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, στο Ιράκ τη Δευτέρα, είχαν ως στόχο να αποτρέψουν το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη παραστρατιωτικές ομάδες από το να επιτεθούν ή να υποστηρίξουν επιθέσεις κατά Αμερικανών και εγκαταστάσεων των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Τη Δευτέρα, ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων στο Ιράκ, έπειτα από επίθεση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο χειρίζονταν μαχητές που πρόσκεινται στο Ιράν. 

Από την επίθεση με drone, τραυματίστηκαν τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών – ένα εξ αυτών σοβαρά.  

Η νέα σύγκρουση είναι το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς «απειλεί» να διαδοθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και του συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία έχουν πολλαπλασιαστεί αφού ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Από τις 17 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει 103 επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών τους σε Ιράκ και Συρία. Για τις περισσότερες από αυτές την ευθύνη αναλαμβάνει η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ». Στις αρχές Δεκεμβρίου η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη είχε γίνει στόχος ρουκετών. Για την επίθεση αυτήν δεν υπάρχει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης. 

Περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες επιχειρούν στο Ιράκ και 900 στη Συρία, στο πλαίσιο της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους που ξεκίνησε το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT