Άνοιξε τις πύλες του το 1582. Εδώ ο βασιλιάς Ερρικός Δ’ λέγεται πως απόλαυσε πατέ ερωδιού. Από τα τραπέζια του πέρασαν από τον Σαλβαδόρ Νταλί έως τη Μέριλιν Μονρόε, γενιές προέδρων, βασιλέων, καλλιτεχνών και λογής μεγιστάνων και διασημοτήτων. Έχει να καυχιέται όχι μόνο για τα 441 χρόνια ιστορίας του, αλλά και για την παγκοσμίως διάσημη πάπια του και το συγκλονιστικό κελάρι των 320.000 κρασιών του.
Τώρα, μετά από ένα σεβαστό διάστημα ολικής ανακαίνισης που παρέτειναν και τα lockdown της πανδημίας του κορωνοϊου, το θρυλικό Tour d’Argent ανοίγει ξανά με θέα την αποκατεστημένη -μετά την καταστροφική φωτιά- Παναγιά των Παρισίων και εν όψει των Ολυμπιακών αυτού του καλοκαιριού στο Παρίσι.
Το παλιότερο εστιατόριο της Γαλλίας διατηρεί την ταυτότητά του ως «ναός» υψηλής γαστρονομίας, παραμένοντας ένα από τα πιο exclusive σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Η τιμή του απλούστερου φιξ γεύματος φτάνει τα 150 ευρώ, ενώ το πιο οικονομικό δείπνο table d’hote κοστίζει 360 ευρώ. Κι όλα αυτά, χωρίς καν την ευκαιρία να ρίξει κανείς μια κλεφτή ματιά στην… οκτώ κιλών «βίβλο» της ξακουστής κάβας του.
Το αναγεννημένο Tour d’Argent, που αποτέλεσε έμπνευση και για το «Ratatouille» , προσφέρει πλέον επιλογές σε όσους θέλουν να απολαύσουν τον ανοιχτό ουρανό της Πόλης του Φωτός ή σ’αυτούς που δεν επιθυμούν ένα πλήρες γεύμα: Το νέο σαλόνι στο ισόγειο σερβίρει κρουασάν το πρωί, ένα παρακείμενο μπαρ σερβίρει κοκτέιλ δίπλα στο τζάκι το βράδυ ενώ ένα μπαρ στον τελευταίο όροφο, ανοιχτό τους θερμούς μήνες, προσφέρει εκπληκτική θέα στα εμβληματικά τοπόσημα του παρισινού σκηνικού όπως ο Σηκουάνας ή ο καθεδρικός της Νοτρ Νταμ.
Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος, Αντρέ Τεράιγ, το εστιατόριο διατήρησε την ταυτότητά του, προσαρμοζόμενο ωστόσο στις ανάγκες του 21ου αιώνα.
«Είναι πολύ καθησυχαστικό για πολλούς πελάτες να βλέπουν ότι τέτοιες εγκαταστάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στην ιστορία μας και στη γαλλική γαστρονομική ιστορία» λέει ο ίδιος.
Το Tour d’Argent διαθέτει μια ανασχεδιασμένη τραπεζαρία με ανοιχτή κουζίνα όπου οι πελάτες μπορούν να δουν τα βρώσιμα έργα τέχνης κατά τη διαδικασία παρασκευής τους, αλλά και ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο που ενοικιάζεται για σχεδόν 9.000 ευρώ τη βραδιά.
Οπως εξηγεί ο Τεράιγ, το εστιατόριο θα έχει το προνόμιο της ανεμπόδιστης θέας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 26 Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα.
Το χαρακτηριστικό του πιάτο παραμένει η πάπια, μαγειρεμένη στο ίδιο της το αίμα και τεμαχισμένη στον αέρα, μια συνταγή που έγινε δημοφιλής το 1890 και έκτοτε προσφέρεται στους πελάτες πιστοποιητικό με τον αριθμό κάθε πάπιας που σερβίρεται. Πλέον, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο.
Πηγή: Associated Press