Σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα: Μία από τις πιο καταστροφικές στη σύγχρονη ιστορία

Σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα: Μία από τις πιο καταστροφικές στη σύγχρονη ιστορία

Περισσότεροι από 21.100 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί, περίπου το 85% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν εκτοπιστεί, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού λιμοκτονεί

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι ήδη μία από τις πιο καταστροφικές στρατιωτικές εκστρατείες στην πρόσφατη ιστορία.

Περισσότεροι από 21.100 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς. 

Περίπου το 85% του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας λιμοκτονεί κάτω από την πολιορκία του Ισραήλ, το οποίο επιτρέπει ελάχιστες ποσότητες τροφίμων, νερού, καυσίμων και άλλων προμηθειών να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Νύχτες κόλασης για εκτοπισμένους

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει δημιουργηθεί νέο κύμα εκτοπισθέντων. Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν καταυλισμούς προσφύγων στο κέντρο της Λωρίδας, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε στόχο κατά την τελευταία φάση της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης.

Ενας από τους καταυλισμούς, ο Μπουρέιτζ, δέχθηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν σε αυτόν.

«Ηταν μια νύχτα κόλασης. Δεν έχουμε δει τέτοιους βομβαρδισμούς από την αρχή του πολέμου», δήλωσε ο Ράμι Αμπού Μοζάμπ, μιλώντας από το Μπουρέιτζ, όπου είχε καταφύγει από τότε που εγκατέλειψε το σπίτι του στη βόρεια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε την Τρίτη εντολή εκκένωσης για το Μπουρέιτζ και την ευρύτερη περιοχή, η οποία φιλοξενούσε σχεδόν 90.000 ανθρώπους πριν από τον πόλεμο και πλέον φιλοξενεί επίσης περισσότερους από 61.000 εκτοπισμένους, κυρίως από τον βορρά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς

Με το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γάζας να έχει ισοπεδωθεί, οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι παρόμοια μοίρα περιμένει τις περιοχές της κεντρικής Λωρίδας, συμπεριλαμβανομένης της Χαν Γιουνίς, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν χερσαίες επιχειρήσεις στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανέπτυξε ακόμα μία ταξιαρχία στην πόλη, σε ένδειξη των σκληρών μαχών που μαίνονται εκεί.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Τετάρτης έπληξαν κτίριο κατοικιών δίπλα στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, η οποία διαχειρίζεται την υγειονομική εγκατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασραφ αλ-Κίντρα δήλωσε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. 

Οπως στη βόρεια Γάζα;

Σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα: Μία από τις πιο καταστροφικές στη σύγχρονη ιστορία-1

Παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να στραφεί σε επιθέσεις μεγαλύτερης ακρίβειας, ο στρατός της χώρας μέχρι στιγμής φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο που εφάρμοσε σε προηγούμενες φάσεις της επίγειας επίθεσης σε βόρεια Γάζα και Χαν Γιουνίς.

Πριν από την είσοδο των στρατευμάτων, βομβαρδισμοί στοχεύουν, σύμφωνα με το Ισραήλ, τις σήραγγες και τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς.

Ακολουθούν σφοδρές μάχες πόλεων, καθώς τα στρατεύματα κινούνται από τετράγωνο σε τετράγωνο, υποστηριζόμενα από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς που ο στρατός υποστηρίζει ότι αποσκοπούν στη διάλυση θυλάκων της Χαμάς. Οι καταστροφές που προκύπτουν είναι τεράστιες.

Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές

Οι ισραηλινές επιθέσεις οδηγούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ και τη Ράφα στο νότιο άκρο της περιοχής, καθώς και σε μικρή αγροτική περιοχή στη νότια ακτογραμμή. Ωστόσο, κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, καθώς και οι περιοχές αυτές δέχονται πλήγματα, που τακτικά έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή κατοικιών.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι η εκστρατεία του στη Γάζα είναι πιθανό να διαρκέσει μήνες, υποσχόμενο να διαλύσει τη Χαμάς σε ολόκληρη την επικράτεια και να αποτρέψει την επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Οι μάχες «θα επεκταθούν»

Σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα: Μία από τις πιο καταστροφικές στη σύγχρονη ιστορία-2

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου της χώρας, δήλωσε ότι οι μάχες «θα επεκταθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε πρόσθετα κέντρα και πρόσθετα μέτωπα».

Ο ίδιος και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απείλησαν επίσης με μεγαλύτερη στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αυξάνοντας τους φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο στο μέτωπο αυτό.

Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά στα σύνορα. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» εάν η Χεζμπολάχ δεν αποσυρθεί από τη συνοριακή περιοχή, όπως απαιτεί η κατάπαυση του πυρός του 2006 από τον ΟΗΕ.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για τους νεκρούς

Η ισραηλινή κυβέρνηση μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία η Χαμάς διέσπασε τις άμυνές της και σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους – κυρίως πολίτες – ενώ απήγαγε περίπου 240, έχει ανακοινώσει ότι η ισλαμική οργάνωση πρέπει να καταστραφεί. Υπολογίζεται ότι 129 όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία μετά την απελευθέρωση δεκάδων άλλων.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για τον υψηλό αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, επειδή, όπως υποστηρίζει, δρα σε κατοικημένες περιοχές. Αργά την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε δίκτυο σηράγγων στην πόλη της Γάζας που χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει επίσης ότι έχει σκοτώσει χιλιάδες μαχητές, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, καθώς και ότι 164 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της επίγειας επίθεσης στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT