Ο Πούτιν φέρεται να είπε στον Σι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει 5 χρόνια

Ο Πούτιν φέρεται να είπε στον Σι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει 5 χρόνια

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Σι Τζινπίνγκ ότι η Ρωσία «θα πολεμάει για (τουλάχιστον) πέντε χρόνια» στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ιαπωνικό ειδησεογραφικό δίκτυο Nikkei

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάρτιο του 2023, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Σι Τζινπίνγκ ότι η Ρωσία «θα πολεμάει για (τουλάχιστον) πέντε χρόνια» στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ιαπωνικό ειδησεογραφικό δίκτυο Nikkei.

Αυτή η φράση του Πούτιν ήταν, όπως εκτιμούν οι πηγές που μίλησαν στο Nikkei, μια προειδοποίηση προς την πλευρά του Πεκίνου να μην αλλάξει τη φιλορωσική του στάση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία της Κίνας μπορεί να αξιολόγησε ως αξιόπιστη τη δήλωση του Πούτιν για την πρόθεσή του να συνεχίσει τον πόλεμο για πέντε χρόνια.

Το δίκτυο Nikkei υπογραμμίζει, στη σχετική ανάλυσή του, ότι «δεν πρέπει να λαμβάνονται τοις μετρητοίς» τα μηνύματα που στέλνει ο Πούτιν μέσω διπλωματικών διαύλων ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Στις 23 Δεκεμβρίου, οι New York Times είχαν γράψει, επικαλούμενοι πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσίας, ότι ο Πούτιν έχει ξεκινήσει να στέλνει το μήνυμα, μέσω διπλωματικών διαύλων, ότι είναι έτοιμος να μπει σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία υπό τον όρο ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει.

Σύμφωνα με την ανάλυση του δικτύου Nikkei ωστόσο, ενδέχεται ο Πούτιν να θέλει απλώς να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οδεύει προς μια κατάπαυση του πυρός ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο στη Ρωσία, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να τον ευνοήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nikkei

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT