Βουδαπέστη: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 η στάθμη του Δούναβη

Βουδαπέστη: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 η στάθμη του Δούναβη

Η τελευταία φορά που η στάθμη του Δούναβη ξεπέρασε τα 6 μέτρα τον Δεκέμβριο ήταν το 1987

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας βρίσκεται η στάθμη του νερού του Δούναβη στη Βουδαπέστη, καθώς ο ποταμός υπερχείλισε την Πέμπτη, εξαιτίας έντονων βροχών και χιονοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

Η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων της Ουγγαρίας ανέφερε ότι η στάθμη του Δούναβη έφτασε σε 6,93 μέτρα το βράδυ της Τετάρτης, κάτω από τα 8,91 μέτρα που είχαν καταγραφεί το 2013, όταν ακραίες πλημμύρες έπληξαν την κεντρική Ευρώπη.

Παρόλο που οι φετινές πλημμύρες του Δούναβη δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην ουγγρική πρωτεύουσα, ειδικοί προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις πρώιμες χειμερινές πλημμύρες συχνότερες.

Βουδαπέστη: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 η στάθμη του Δούναβη-1
Πηγή: REUTERS/Marton Monus

«Αν εξετάσουμε τη γενική εικόνα, θα δούμε ότι οι χειμερινές βροχοπτώσεις αυξάνονται και με την άνοδο της θερμοκρασίας θα δούμε λιγότερα χιόνια, τα οποία μπορεί να λιώνουν νωρίτερα», δήλωσε η ερευνήτρια για το κλίμα Αννα Κις, η οποία εργάζεται για το πρόγραμμα για το κλίμα «1,5 βαθμοί».

«Οι πλημμύρες που προκαλούνται από τα χιόνια που λιώνουν, συνήθως την άνοιξη, θα μπορούσαν πλέον να συμβαίνουν νωρίτερα, ενδεχομένως κατά τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε.

Βουδαπέστη: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 η στάθμη του Δούναβη-2
Πηγή: REUTERS/Marton Monus

Η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων δήλωσε ότι η τελευταία φορά που η στάθμη του Δούναβη ξεπέρασε τα 6 μέτρα τον Δεκέμβριο ήταν το 1987.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT