Κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ

Αποπομπή της επιτρόπου των φυλακών από τον υπουργό Γκβιρ και προσπάθεια ακύρωσης του νόμου για τη Δικαιοσύνη από το Ανώτατο Δικαστήριο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Κυβερνητική κρίση προκαλεί στο Ισραήλ η απόφαση του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να απομακρύνει την επίτροπο φυλακών Κέιτι Πέρι από τη θέση της, καθώς και άλλους αξιωματούχους από τον μηχανισμό ασφαλείας.

Χθες, ισραηλινά ΜΜΕ δημοσίευσαν πληροφορίες περί συμβιβασμού μεταξύ του Μπεν Γκβιρ και του εταίρου στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας Μπένι Γκαντς προκειμένου να αποπεμφθεί τελικά η Πέρι αλλά και να παραταθεί η θητεία του αρχηγού της αστυνομίας Κόμπι Σαμπετάι. Στελέχη από το κόμμα του Γκαντς διέψευσαν τα σχετικά ρεπορτάζ και επέμειναν ότι δεν θα επιτρέψουν την αντικατάσταση αξιωματούχων όσο μαίνεται ο πόλεμος κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, αφού αυτός ήταν ο βασικός όρος για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Ζήτησαν μάλιστα την παρέμβαση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκειμένου να ανακληθεί η απομάκρυνση της Πέρι. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κυβερνητική συμφωνία «παγώνουν» όλοι οι πολιτικοί διορισμοί, με τα ανώτατα στελέχη του κρατικού μηχανισμού να παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι το τέλος του πολέμου. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι βλάπτει το έργο του κράτους η αντικατάσταση αξιωματούχων, ειδικά σε υπηρεσίες ασφαλείας όσο η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Είχε προηγηθεί η ανταλλαγή επιθετικών επιστολών μεταξύ Γκβιρ και Πέρι, με τον πρώτο να κατηγορεί τη δεύτερη ότι δεν εφαρμόζει τις πολιτικές του και εκείνη με τη σειρά της να τον αποκαλεί «ανεύθυνο». Το βασικό επιχείρημα που προβάλλει εναντίον της ο υπουργός είναι ότι διαπραγματεύτηκε με Παλαιστίνιους κρατουμένους τις συνθήκες φυλάκισής τους προκειμένου να αποτρέψει απεργία πείνας. «Πρόκειται για αναμενόμενη απόφαση από έναν ανεύθυνο υπουργό που συνδυάζει αβάσιμους ισχυρισμούς, είναι ξεκομμένος από την πραγματικότητα και επιδεικνύει παιδικότητα, ενδεικτική της έλλειψης κατανόησης του τρόπου λειτουργίας των φυλακών», ήταν η απάντησή της.

Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός εσωτερικός πονοκέφαλος για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αναμένεται να εκδώσει απόφαση που θα ακυρώνει το δικαστικό πραξικόπημα που επιχείρησε να νομοθετήσει η Κνεσέτ το καλοκαίρι, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε, δεν έχει τη δυνατότητα το δικαστήριο να ανατρέπει κυβερνητικές αποφάσεις που θεωρεί παράλογες. Τα βασικά σημεία της δικαστικής απόφασης διέρρευσαν σε ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι, το ειδησεογραφικό κανάλι 12. Αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι η διαρροή έγινε εκ του πονηρού προκειμένου να υπονομευτεί η δικαστική απόφαση.

Η πρώην πρόεδρος του Σώματος Εστερ Χαγιούτ συνομίλησε με τον σημερινό προσωρινό πρόεδρο Ούζι Φόγκελμαν και άλλους δικαστές για τον τρόπο αντίδρασης στη διαρροή. Ζήτησε μάλιστα από τους δικαστές να επιταχύνουν τη σύνταξη του σχεδίου απόφασης για να εκδοθεί η τελική μορφή του κειμένου ταχύτερα, με δεδομένο ότι η προθεσμία είναι το αργότερο έως τις 12 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, η πλειοψηφία των δικαστών που είναι υπέρ της ακύρωσης του νόμου είναι οκτώ, έναντι επτά οι οποίοι αντιτίθενται.

Η τροποποίηση του βασικού νόμου, που έχει τη μορφή Συντάγματος στο Ισραήλ, και η κατάργηση της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου να καταργεί νόμους που θεωρεί παράλογους εγκρίθηκαν τον Ιούλιο από τους βουλευτές της συμπολίτευσης στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης του Νετανιάχου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT