Ισραήλ: Σε ετοιμότητα για επίθεση στον Λίβανο

Ισραήλ: Σε ετοιμότητα για επίθεση στον Λίβανο

Δεύτερο μέτωπο στα βόρεια συζητούν στελέχη του ισραηλινού στρατού

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το Ισραήλ ισοπέδωνε στόχους από αέρος και θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας, υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη συζητούσαν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης να αναλάβουν πολεμική δράση σε δεύτερο μέτωπο και πιο συγκεκριμένα στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο.

«Θέλω να πω προς τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο: Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή», δήλωσε σε ρεπόρτερ ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός της κυβέρνησης ενότητας που σχηματίστηκε εκτάκτως μετά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Ο χρόνος για εξεύρεση διπλωματικής λύσης τελειώνει. Εάν ο κόσμος και η λιβανέζικη κυβέρνηση δεν δράσουν γρήγορα για να σταματήσουν οι επιθέσεις στις βόρειες κοινότητές μας και να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ, τότε θα το κάνει ο στρατός μας».

Ο φόβος για μία διεύρυνση του πολέμου προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους από την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών, ανησυχία που διαρκώς αυξάνεται καθώς τρεις ένοπλες ομάδες της ευρύτερης περιοχής που υποστηρίζονται από το Ιράν (η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι) εξαπολύουν διαρκώς επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, εσχάτως και σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την Τετάρτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλεβί, δήλωσε πως οι δυνάμεις στα βόρεια σύνορα βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα. «Είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε εάν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά. Η ένταση έχει αυξηθεί περαιτέρω αυτή την εβδομάδα αφότου το Ιράν κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις για τη δολοφονία του ταξίαρχου Ραζί Μουσαβί, μέλους των Φρουρών της Επανάστασης, σε βομβαρδισμό στη Συρία. Οπως μετέδωσε το Associated Press, μία ομάδα από πενθούντες μετέφερε το σώμα του σε δύο μεγάλες πόλεις του Ιράκ για λαϊκό προσκύνημα, ενώ ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, Ραμεζάν Σαρίφ, ορκίστηκε εκδίκηση από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, μήνυμα εξέδωσε χθες ο υπουργός Αμυνας του Ιράν, στρατηγός Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί, με αφορμή τη δολοφονία του στρατηγού Ραζί Μουσαβί. Στο μήνυμά του, ο Ιρανός υπουργός υπόσχεται ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει στη «δειλή τρομοκρατική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος».

Σημάδια διαίρεσης ανάμεσα στους αντιπάλους του Ισραήλ προέκυψαν την Τετάρτη, όταν ο Σαρίφ υποστήριξε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν έγινε λόγω της προαιώνιας έχθρας μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ αλλά είχε συγκεκριμένη αφορμή τη δολοφονία του Ιρανού αντιστράτηγου Κασίμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επίθεση με drone στο Ιράκ το 2020. Η Χαμάς έσπευσε να διαψεύσει τη δήλωση αυτή.

Ο φόβος για διεύρυνση του πολέμου προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται πολύ πως αυτές οι επιθέσεις εκδίκησης μπορούν ανά πάσα στιγμή να βάλουν φωτιά στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο τα ξημερώματα της Τρίτης, οι ΗΠΑ δεν δίστασαν να βομβαρδίσουν εγκαταστάσεις στο Ιράκ που θεωρούν ότι χρησιμοποιούνταν από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η επόμενη ημέρα

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν σκοπεύει να επισκεφθεί για τέταρτη φορά τη χώρα στις αρχές Ιανουαρίου για να συζητήσει σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα και το πώς θα κυβερνηθεί η Παλαιστίνη όταν τελειώσει ο πόλεμος. Αν και στις προηγούμενες επισκέψεις του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε στάση και σε μία σειρά από αραβικές πρωτεύουσες, η κυβερνητική πηγή δεν έδωσε λεπτομέρειες για κάτι τέτοιο. Το Ισραήλ υφίσταται πίεση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ ώστε να συμφωνήσει άμεσα σε μία κατάπαυση του πυρός, όμως με τη Χαμάς αλλά και την ισραηλινή κυβέρνηση να αξιώνουν εντελώς ασύμβατους μεταξύ τους όρους, φαίνεται πως μέχρι στιγμής μία ειρηνευτική συμφωνία διαρκείας απέχει πολύ.

Από την πρώτη ημέρα του πολέμου τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν κάνει σκληρές δημόσιες δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι τελικά, με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης του Κατάρ, έγινε μία συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους και για την ασφαλή είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα.

Το βράδυ της Δευτέρας, το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συζήτησε διάφορες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας δεύτερης συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων, αυτή τη φορά με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, η οποία θα αποτελέσει και ένα πρώτο βήμα προς μία πιο μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.

Η Χαμάς δείχνει να αρνείται να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους εάν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την οριστική λήξη των βομβαρδισμών. Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Ζαχέρ Τζαμπαρίν, μέλος της πολιτικής ηγεσίας της οργάνωσης, δήλωσε: «Η πάγια θέση μας, την οποία έχουμε γνωστοποιήσει σε όλες τις πλευρές, είναι πως ζητούμε μία οριστική παύση στη δολοφονία ανθρώπων στη Γάζα, προτού συζητήσουμε για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT