Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο εξετάζει αιγυπτιακή πρόταση για παύση πυρός

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο εξετάζει αιγυπτιακή πρόταση για παύση πυρός

Πηγές κοντά στη Χαμάς αναφέρουν ότι πρόκειται για σχέδιο τριών σταδίων που προβλέπει ανανεώσιμες εκεχειρίες, κλιμακωτή απελευθέρωση ομήρων σε αντάλλαγμα για τους Παλαιστίνιους κρατουμένους στο Ισραήλ και τελικά κατάπαυση του πυρός

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπροσωπεία της Χαμάς φέρεται να έφτασε στο Κάιρο σήμερα Παρασκευή για να εξετάσει αιγυπτιακό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Το σχέδιο τέθηκε σε γνώση αξιωματούχων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, η οποία μάχεται επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις στον παλαιστινιακό θύλακο.

Τι προβλέπει το σχέδιο τριών σταδίων

Πηγές κοντά στη Χαμάς αναφέρουν ότι το σχέδιο τριών σταδίων του Καΐρου προβλέπει ανανεώσιμες εκεχειρίες, κλιμακωτή απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για τους Παλαιστίνιους κρατουμένους στο Ισραήλ και τελικά κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου που πυροδότησε η θανατηφόρα επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Προβλέπει επίσης τον διορισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών έπειτα από συνομιλίες στις οποίες θα συμμετάσχουν «όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις», οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τη διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση στη μεταπολεμική Γάζα.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο AFP χθες Πέμπτη σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη:

«Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς θα επισκεφθεί αύριο το Κάιρο για να συναντηθεί με Αιγύπτιους αξιωματούχους και να δώσει την απάντηση των παλαιστινιακών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών παρατηρήσεων, στο σχέδιό τους».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις επικεντρώνονται στις «λεπτομέρειες των προγραμματισμένων ανταλλαγών και στον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, καθώς και στην εξασφάλιση εγγυήσεων για πλήρη ισραηλινή στρατιωτική απόσυρση από τη Γάζα».

Το Κατάρ, υποστηριζόμενο από την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον περασμένο μήνα μεσολάβησε για την επίτευξη επταήμερης εκεχειρίας κατά την οποία 80 Ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων

Στη Γάζα, εκτιμάται ότι 150.000 Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν περιοχές της κεντρικής Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προελαύνουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην περιοχή.

Ο πόλεμος προκλήθηκε έπειτα από διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι – οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι, ενώ περίπου 240 άλλοι κρατήθηκαν όμηροι.

Περισσότεροι από 21.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα –κυρίως παιδιά και γυναίκες– κατά τη διάρκεια 11 εβδομάδων μαχών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θυλάκου που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT