Τα πυρά που συνεχίζει να εξαπολύει κατά ισραηλινών στόχων η σιιτική Χεζμπολάχ από το έδαφος του Λιβάνου, έχουν αρχίσει πια να εξαντλούν τις αν(τ)οχές των Ισραηλινών οι οποίοι διαμηνύουν, από την πλευρά τους, ότι μπορεί να απαντήσουν στις προερχόμενες από τον Βορρά προκλήσεις κατά τρόπο «αποφασιστικό».
Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης κάλεσε χθες, Πέμπτη, τη διεθνή κοινότητα να πάρει τώρα θέση ενάντια στις «θρασείς» ενέργειες της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ «αντί να επικρίνει, αργότερα, την αποφασιστική ισραηλινή απάντηση».
Κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν, στο ίδιο πνεύμα, στείλει το μήνυμα, υπό μορφή προειδοποίησης, ότι μια στρατιωτική εισβολή των Ισραηλινών στον νότιο Λίβανο δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποκλειστεί.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ από τη μία πλευρά των συνόρων, και η Χεζμπολάχ από την άλλη, ανταλλάσσουν πυρά από απόσταση, από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και έπειτα.
Αυτές οι ανταλλαγές πυρών έχουν, μέχρι στιγμής, οδηγήσει στον εκτοπισμό πολλών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων (80.000 στο βόρειο Ισραήλ, και 64.000 στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται) και σε πολλούς θανάτους (περισσοτέρων από 150 ατόμων στον Λίβανο και περίπου 10 ατόμων στο Ισραήλ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν Λιβανέζοι και Ισραηλινοί αντίστοιχα).
Υπενθυμίζεται ότι Ισραήλ και Χεζμπολάχ είχαν, για τελευταία φορά, πάει σε πόλεμο το καλοκαίρι του 2006.
«Εάν η διεθνής κοινότητα και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν αναλάβουν δράση με σκοπό να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα και να αποτρέψουν τις επιθέσεις κατά όσων ζουν στις βόρειες περιοχές του Ισραήλ, τότε οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα αναλάβουν δράση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, την Τετάρτη. Υπογράμμισε ακόμα ότι εξαντλείται πια ο χρόνος που απομένει για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης αλλά και ότι το επόμενο στάδιο στη μάχη των Ισραηλινών κατά της Χεζμπολάχ «θα είναι βαθύ, δυναμικό και απρόσμενο». Σε ανάλογο πνεύμα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Χέρτζι Χαλεβί, έχει τονίσει ότι ο στρατός του Ισραήλ θα πρέπει να «είναι έτοιμος να χτυπήσει εάν χρειαστεί».
Το Ισραήλ καλεί την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναλάβει δράση ενάντια στη Χεζμπολάχ, πλην όμως πρακτικά δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Επί του παρόντος, η Βηρυτός δεν έχει πρόεδρο, ούτε λειτουργική κυβέρνηση αλλά ούτε και χρήματα, ενώ η Χεζμπολάχ από την πλευρά της διατηρεί βουλευτές στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, αξιωματούχους στα υπουργεία και ένοπλες δυνάμεις που είναι πιο ισχυρές από τον επίσημο στρατό του Λιβάνου.
Με πληροφορίες από Gzero