Ανάλυση Economist: Το 2024 θα δοκιμάσει τις αντοχές των φιλελεύθερων δημοκρατιών

Ανάλυση Economist: Το 2024 θα δοκιμάσει τις αντοχές των φιλελεύθερων δημοκρατιών

Πολλές εθνικές εκλογές θα εδραιώσουν σε θέσεις εξουσίας πιο ανελεύθερες κυβερνήσεις. Αλλες εκλογικές διαδικασίες είναι επίσης πιθανό να επιβραβεύσουν διεφθαρμένους και ανίκανους πολιτικούς, εκτιμά ο Economist

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα κληθούν μέσα στο 2024 να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους. Συνολικά πάνω από 70 χώρες έχουν εθνικές εκλογές στη νέα χρονιά που έρχεται, με περίπου 2 δισεκατομμύρια ψηφοφόρους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. 

Αναμένεται μια «νευρική, στρεσογόνα και επικίνδυνη χρονιά» καθώς, όπως εκτιμά ο Economist, πολλές εθνικές εκλογές θα εδραιώσουν σε θέσεις εξουσίας πιο ανελεύθερες κυβερνήσεις. Αλλες εκλογικές διαδικασίες είναι επίσης πιθανό να επιβραβεύσουν διεφθαρμένους και ανίκανους πολιτικούς. 

Ορισμένες εκλογές θα έχουν βέβαια και διαβλητά εκλογικά αποτελέσματα. Στη Ρωσία, για παράδειγμα, δεν τίθεται θέμα αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κερδίσει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία (και πέμπτη συνολικά) ως πρόεδρος της χώρας. Στη Λευκορωσία ή τη Ρουάντα, που επίσης έχουν εκλογές, το μόνο ερώτημα για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πόσο κοντά στο 100% θα είναι το ποσοστό των υφιστάμενων προέδρων.

Στην Ασία θα κληθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες. Οι μεγαλύτερες δημοκρατίες της, το Μπαγκλαντές, η Ινδία και η Ινδονησία, έχουν τους επόμενους μήνες εθνικές εκλογές. Υπό τον Ναρέντρα Μόντι, η Ινδία απολαμβάνει αξιοσημείωτη οικονομική και γεωπολιτική επιτυχία, αν και ο πρωθυπουργός επιδοκιμάζει τον αντιμουσουλμανικό σοβινισμό στη χώρα. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντόντο, φαίνεται να επικεντρώνεται στην εδραίωση της πολιτικής του δυναστείας. Τέλος, το Μπαγκλαντές έχει ήδη πάρει μια αυταρχική στροφή, με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να φυλακίζονται. 

Η Αφρική θα είναι η ήπειρος με τις περισσότερες εκλογές, αλλά οι ψηφοφόροι της φαίνεται πως απογοητεύονται όλο και περισσότερο από τον τρόπο λειτουργίας της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Τα πραξικοπήματα στην ευρύτερη περιοχή γίνονται όλο και πιο συχνά: εννέα καθεστώτα έχουν καταλάβει την εξουσία από το 2020. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι Αφρικανοί είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν μια στρατιωτική χούντα στην εξουσία. 

Στο μεταξύ, ορισμένες εκλογές θα έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο πέρα από τα σύνορα της χώρας τους. Το αν οι 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Ταϊβάν θα επιλέξουν το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα ή το Κουομιντάνγκ (την πιο φιλική προς την Κίνα αντιπολίτευση) αναμένεται να επηρεάσει τις σχέσεις με το Πεκίνο και συνεπακόλουθα και τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αμερικανικές εκλογές, και τις επιπτώσεις του αποτελέσματός τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Με βάση τα παρόντα δεδομένα, το πιο πιθανό είναι μια ρεβάνς ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Economist κάνει λόγο για μια «πολωτική» εκλογική διαδικασία κατά την οποία θα καθοριστεί η μελλοντική κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω των μεγάλων συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT