Στους 39 οι νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία – Δύο παιδιά θύματα ουκρανικού πλήγματος στο Μπέλγκοροντ

Στους 39 οι νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία – Δύο παιδιά θύματα ουκρανικού πλήγματος στο Μπέλγκοροντ

Η επίθεση ήταν «η σφοδρότερη ως προς τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, κηρύσσοντας «ημέρα πένθους» την 1η Ιανουαρίου.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία συνέχισε σήμερα, Σάββατο, να μετρά τους νεκρούς της από τις σφοδρές ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις της, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Κίεβο, χθες, Παρασκευή.

Οι επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 39 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το κύμα των πληγμάτων, από τα σφοδρότερα του πολέμου που σύντομα συμπληρώνει τα δύο χρόνια, είχε στόχο πολυκατοικίες, μαιευτήριο, εμπορικό κέντρο, καθώς και βιομηχανικές και στρατιωτικές υποδομές.

«Πρόκειται για την πιο μαζική πυραυλική επίθεση», μετά από αυτές των πρώτων ημερών του πολέμου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιγκνάτ.

«Ημέρα πένθους» η 1η Ιανουαρίου

Οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 160 τραυματίστηκαν, ωστόσο η ανάσυρση σορών από συντρίμμια στο Κίεβο συνεχίζεται.

Η τοπική διοίκηση ανακοίνωσε το πρωί ότι τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα, όπου τα φονικά πλήγματα είχαν γίνει σπανιότερα τους τελευταίους μήνες.

Η επίθεση ήταν «η σφοδρότερη ως προς τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, κηρύσσοντας «ημέρα πένθους» την 1η Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαίωσε πως η Ρωσία «χρησιμοποίησε σχεδόν όλους τους τύπους όπλων που διαθέτει».

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, η Μόσχα εκτόξευσε σχεδόν 160 όπλα, μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι Σαχίντ. Η αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να καταρρίψει 88 πυραύλους και 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δύο παιδιά νεκρά στο Μπέλγκοροντ

Από τη ρωσική πλευρά, ο περιφερειακός κυβερνήτης, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δύο παιδιά σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από ουκρανικό πλήγμα στο κέντρο της ρωσικής πόλης Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων βόρεια του Χαρκόβου. Ο Γκλάντκοφ δήλωσε πως επλήγη περιοχή κατοικιών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, συνολικά 13 ουκρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από την Περιφέρεια του Μπέλγκοροντ και 32 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν σε Μπριάνσκ, Κουρσκ και Ορέλ, βορείως των ουκρανικών συνόρων, όπως και στη Μόσχα.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT