Γερ. Παπαδόπουλος από Ιαπωνία: Μας προειδοποίησαν ένα λεπτό πριν τα σεισμικά κύματα

Γερ. Παπαδόπουλος από Ιαπωνία: Μας προειδοποίησαν ένα λεπτό πριν τα σεισμικά κύματα

Την προσωπική μαρτυρία του για τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, μοιράστηκε ο σεισμολόγος και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Πρόληψης & Αντιμετώπισης Φυσικών Κινδύνων, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που βρισκόταν στη χώρα, όταν χτύπησε ο εγκέλαδος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσωπική μαρτυρία του για τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, μοιράστηκε ο σεισμολόγος και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Πρόληψης & Αντιμετώπισης Φυσικών Κινδύνων, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που βρισκόταν στη χώρα, όταν χτύπησε ο εγκέλαδος. 

«Μεγάλος σεισμός 7,6 μας κούνησε στην Ιαπωνία. Προειδοποίηση για τσουνάμι 5 μέτρα. Είμαστε καλά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως μοναδική εμπειρία την «επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, ένα λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων». Πρόσθεσε δε πως «τα γρήγορα τρένα “σφαίρες” σταμάτησαν αυτόματα. Αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων στην επικεντρική περιοχή. Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για τους συνανθρώπους μας».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος περιέγραψε αναλυτικά τη στιγμή που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος: «Βρισκόμασταν σε καφετέρια με συνεργάτες από το πανεπιστήμιο λόγω της Πρωτοχρονιάς. Ξαφνικά άρχισαν να χτυπούν τα κινητά όλων των ανθρώπων που εκείνη τη στιγμή ήταν στην καφετέρια. Ηταν η επίσημη κρατική προειδοποίηση ότι έρχεται ισχυρός σεισμός και μας έδινε την προτροπή, το μήνυμα να μείνουμε ήρεμοι αλλά να καλυφθούμε. Πράγματι μετά από 1 λεπτό κατέφθασαν τα σεισμικά κύματα που μας δόνησαν για αρκετή ώρα».

«Λειτούργησε σαν το 112 αλλά πριν καταφθάσει το σεισμικό κύμα»

«Λειτούργησε σαν το 112 αλλά πριν καταφθάσει το σεισμικό κύμα. Αυτό είναι μία τεχνολογική πρόοδος η οποία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία και εφαρμόζεται με έναν τρόπο όποιος έχει γίνει ρουτίνα πλέον εδώ. Παράλληλα μέσα σε 3 λεπτά η κρατική τηλεόραση παρουσίασε την προειδοποίηση για το τσουνάμι, με χάρτες και με οδηγίες», συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του κόσμου, τόνισε πως όλοι έμειναν πολύ ήρεμοι όταν αντιλήφθηκαν το σεισμό, «δεν έτρεξαν έξω, ήταν ψύχραιμοι». «Ολοι έσπευσαν να μπουν στα τηλεοπτικά δίκτυα για να ενημερωθούν», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ώρες στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η μετασεισμική δραστηριότητα μπορείς να διαρκέσει έως και εβδομάδες.

Τέλος, για το αν η Ελλάδα μπορεί να μάθει κάτι από τα σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα που εφαρμόζονται στην Ιαπωνία, επισήμανε αρχικά ότι χρειάζονται δεκαετίες για κάτι τέτοιο, προσθέτοντας, ωστόσο, πως απαιτείται να «το βάλει κάποιος στόχο».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT