Ο φονικός επίλογος του 2023 και το μήνυμα Πούτιν για τη νέα χρονιά

Ο φονικός επίλογος του 2023 και το μήνυμα Πούτιν για τη νέα χρονιά

Αυξάνονται τα θύματα του πολέμου, καθώς ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα χτυπήματα στην Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι προανήγγειλε χτυπήματα στα «ισχυρά σημεία» της Ρωσίας

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα εντείνει τις επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία χθες Δευτέρα. Νωρίτερα σήμερα Τρίτη, οι ρωσικές δυνάμεις τον επιβεβαίωσαν: το Κίεβο και άλλες πόλης της Ουκρανίας δέχτηκαν νέα σφοδρή επίθεση με τέσσερις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.

Τις προηγούμενες ημέρες, Ρωσία και Ουκρανία ενέτειναν τις διασυνοριακές επιχειρήσεις τους, αυξάνοντας τα θύματα του πολέμου.

Το Σάββατο, η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση κατά της ρωσικής πόλης Μπέλγκοροντ, η οποία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, προκάλεσε τον θάνατο 25 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών.

Το χτύπημα ήρθε έπειτα από τη μεγάλης κλίμακας επίθεση της Μόσχας σε ουκρανικές πόλεις την Παρασκευή, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν 160.

«Θα εντείνουμε τα χτυπήματα»

«Θα εντείνουμε τα χτυπήματα. Κανένα έγκλημα κατά αμάχων δεν θα μείνει ατιμώρητο, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Πούτιν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να πλήττει «στρατιωτικές εγκαταστάσεις», ωστόσο, τα ρωσικά πλήγματα τη Δευτέρα είχαν, μεταξύ άλλων, ως στόχο ένα πανεπιστήμιο και ένα μουσείο.

Νωρίς την Τρίτη, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι σειρά πυραυλικών χτυπημάτων είχαν ως στόχο την πρωτεύουσα Κίεβο. Οι δημοσιογράφοι του AFP άκουσαν περισσότερες από δέκα δυνατές εκρήξεις, οι οποίες ταρακούνησαν κτίρια στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι θραύσματα από καταρριφθέντες πυραύλους είχαν πέσει σε αρκετές συνοικίες, μεταξύ άλλων, σε κτίρια κατοικιών, ενώ ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι το ρεύμα είχε διακοπεί σε αρκετές περιοχές της πόλης.

Πρωτοχρονιά με «ρεκόρ»

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είχε στοχεύσει τη χώρα με αριθμό «ρεκόρ» μη επανδρωμένων αεροσκαφών την Πρωτοχρονιά, με τη Μόσχα να εκτοξεύει 90 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed την τελευταία νύχτα του έτους, 87 από τα οποία καταστράφηκαν.

Το Κίεβο ανακοίνωσε επίσης ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν ως συνέπεια ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του την Πρωτοχρονιά στη νότια περιοχή της Οδησσού και ακόμη ένας στη Χερσώνα, επίσης στον νότο.

Η συνέντευξη Ζελένσκι στον Economist

Ο φονικός επίλογος του 2023 και το μήνυμα Πούτιν για τη νέα χρονιά-1

Η κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε λίγο αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον Economist πως η άποψη ότι η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο, που σύντομα συμπληρώνει το δεύτερο έτος του, αποτελεί μόνο μία «αίσθηση», προσθέτοντας ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υφίσταται βαριές απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Ο Ζελένσκι δεν παρείχε στοιχεία ως προς τις ρωσικές απώλειες. Τόνισε ότι οι προτεραιότητες της Ουκρανίας το 2024 αφορούν στο να πληγούν «ισχυρά σημεία της Ρωσίας στην Κριμαία» για να μειωθεί ο αριθμός των επιθέσεων στη χώρα του. Επίσης, τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να προστατευτούν οι πόλεις – κλειδιά στο ανατολικό μέτωπο.

Αναγνώρισε ότι η Ουκρανία ίσως «να μην πέτυχε [το 2023] όπως θα ήθελε ο κόσμος και δεν έγιναν όλα όσο γρήγορα θα φανταζόταν κάποιος». Ωστόσο, αναφέρθηκε στις βαριές ρωσικές απώλειες στην πολιορκούμενη ανατολική πόλη Αβδίιβκα, την οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα, ως απόδειξη ότι η Ρωσία δεν «κερδίζει».

«Χιλιάδες, χιλιάδες νεκροί Ρώσοι στρατιώτες», ανέφερε στη συνέντευξη. Παράλληλα, χαιρέτισε το «τεράστιο αποτέλεσμα» της διάσπασης του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας από τις ουκρανικές δυνάμεις. Κάτι που επέτρεψε τις εξαγωγές σιτηρών μέσω νέας διαδρομής κατά μήκος της νότιας ακτής της.

Καθώς η πρόσθετη υποστήριξη προς το Κίεβο αντιμετωπίζει εμπόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ζελένσκι τόνισε ότι «χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να πειστούν οι παγκόσμιοι ηγέτες ότι η υπεράσπιση της Ουκρανίας σημαίνει υπεράσπιση του κόσμου».

Ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, τονίζοντας τα επανειλημμένα κύματα αεροπορικών επιθέσεων της Μόσχας. «Βλέπω μόνο τα βήματα μιας χώρας-τρομοκράτη», τόνισε.

Οποιαδήποτε ρωσική έκκληση για συνομιλίες, είπε, «δεν είναι επειδή είναι δίκαιοι άνθρωποι, αλλά επειδή δεν έχουν αρκετούς πυραύλους, πυρομαχικά ή προετοιμασμένα στρατεύματα».

Μιλώντας για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης τη Δευτέρα, ο Πούτιν τόνισε ότι εκτιμά πως η «στρατηγική πρωτοβουλία» στην παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται στη ρωσική πλευρά, μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης το καλοκαίρι.

Υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα επιθυμεί να τερματίσει τη σύγκρουση, η οποία παρατείνεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, «το συντομότερο δυνατό», αλλά «μόνο με τους δικούς μας όρους».

Εκλογές στη Ρωσία τον Μάρτιο

Ο Πούτιν, ενόψει των ρωσικών εκλογών τον Μάρτιο, κατά την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του δεν έκανε ξεκάθαρη αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Χαιρέτισε ωστόσο τους στρατιώτες του ως ήρωες και κυρίως τόνισε την ενότητα της χώρας.

Η ηχογραφημένη ομιλία, που μεταδόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής σε ολόκληρη τη Ρωσία, σε έντονη αντίθεση με πέρυσι, που είχε σταθεί πίσω από στρατιώτες για να απευθύνει αυστηρή έκκληση για «θυσίες σε αγώνα για επιβίωση», είχε φέτος ως φόντο το Κρεμλίνο.

«Σε όλους όσοι βρίσκονται σε θέσεις μάχης, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη: Είστε οι ήρωές μας, οι καρδιές μας είναι μαζί σας. Είμαστε περήφανοι για εσάς, θαυμάζουμε το θάρρος σας», είπε ο Πούτιν.

Με όλες τις σημαντικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να έχουν κατασταλεί, όπως και κάθε έκφραση πολιτικής διαφωνίας, ο 71χρονος Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τις εκλογές και θα παρατείνει τα 24 χρόνια της εξουσίας του.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πόλεμος οδηγείται σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο, έχει μειώσει, δημόσια, τα προηγούμενα έντονα εθνικιστικά μηνύματά του σχετικά με την Ουκρανία, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομία και τον πληθωρισμό, θέματα που πιθανώς απασχολούν ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους.

Στην ομιλία του δεν έκανε αναφορά στους εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες που εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί ούτε στην επέκταση της σύγκρουσης στο εσωτερικό της Ρωσίας. Εξέλιξη που επανήλθε δραματικά στο προσκήνιο με την ουκρανική επίθεση του Σαββάτου στην πόλη Μπέλγκοροντ, 34 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Μήνυμα ενότητας, στον απόηχο μιας ανταρσίας

Η αναφορά στην ένοπλη ανταρσία τον Ιούνιο από τον εκλιπόντα Γεβγκένι Πριγκόζιν, ηγέτη της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, ήταν επίσης απούσα από την ομιλία του Πούτιν.

Αντ’ αυτού, ο Πούτιν παρουσίασε τη Ρωσία και τον λαό της ως ενωμένους, υποστηρικτικούς και «σταθερούς στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, της ελευθερίας και της ασφάλειάς μας, των αξιών μας», όπως τόνισε.

«Η εργασία για το κοινό καλό έχει ενώσει την κοινωνία», είπε. «Είμαστε ενωμένοι στις σκέψεις μας, στη δουλειά και στη μάχη, τις καθημερινές και τις αργίες, αναδεικνύοντας τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του ρωσικού λαού – αλληλεγγύη, έλεος, σθένος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT