«Φρένο» στη μεταρρύθμιση του Νετανιάχου

«Φρένο» στη μεταρρύθμιση του Νετανιάχου

Αντισυνταγματικό κηρύχθηκε το νομοσχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τον περιορισμό της δικαστικής εξουσίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποφυγή της σύγκρουσης με το ανώτατο δικαστήριο έμοιαζε να επιλέγει η ακροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μία ημέρα μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου να καταργήσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο περιόριζε τις εξουσίες του δικαστικού οργάνου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Νετανιάχου να μην επιδιώξει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη δικαστική εξουσία αποτελεί κίνηση τακτικής προκειμένου να μην απειληθεί η εθνική ενότητα με συνταγματική κρίση εν μέσω πολέμου στη Γάζα.

Η απόφαση του δικαστηρίου καταργεί τον νόμο που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο και περιόριζε τις εξουσίες της δικαστικής εξουσίας, προκαλώντας κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με την ανακοίνωση των κυβερνητικών σχεδίων πριν από ένα χρόνο. Η κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού έγινε από την ολομέλεια του 15μελούς οργάνου, που συνήλθε εκτάκτως για τον σκοπό αυτό. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 8 υπέρ και 7 κατά. Το νομοθέτημα απαγόρευε στους δικαστές να καταργούν αντισυνταγματικά υπουργικά διατάγματα, όπως είχαν το δικαίωμα μέχρι τον Ιούλιο.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν εξέπληξε τους Ισραηλινούς. Την περασμένη εβδομάδα, ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο είχε αποκαλύψει προσχέδιο της απόφασης, που είχε εξασφαλίσει χάρη σε διαρροή. Η απειλούμενη αντιπαράθεση μεταξύ δικαιοσύνης και κυβέρνησης, η οποία θεωρείται βέβαιη μετά τη λήξη του πολέμου στη Γάζα, είναι ικανή να αναμορφώσει την ίδια τη φύση της ισραηλινής δημοκρατίας.

Η διένεξη γύρω από το νομοθέτημα αποτελεί μέρος ευρύτερης ιδεολογικής και πολιτισμικής αντιπαράθεσης. Οι σύμμαχοι του Νετανιάχου επιδιώκουν να μεταμορφώσουν το Ισραήλ σε θρησκευτικό, εθνικιστικό κράτος. Οι αντίπαλοί τους, οπαδοί του κοσμικού και πλουραλιστικού χαρακτήρα του Ισραήλ, κατηγορούν την κυβέρνηση για υπονόμευση της δημοκρατίας.

Κυβερνητικός ελιγμός η έλλειψη αντίδρασης στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ώστε να αποφευχθεί κρίση ενότητας.

Την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου καταδίκασαν οι σύμμαχοι του Λικούντ, οι οποίοι συμμετέχουν στον πιο ακραίο συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό στην ιστορία της χώρας. Το Λικούντ χαρακτήρισε την απόφαση «αντίθετη με τον πόθο του Ισραήλ για ενότητα, ιδιαίτερα σε καιρό πολέμου». Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το κόμμα του πρωθυπουργού κατηγόρησε το ανώτατο δικαστήριο για δημοσιοποίηση της απόφασης «την ώρα που Ισραηλινοί στρατιώτες πολεμούν και διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη μάχη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λέβιν, θεωρούμενος ως εμπνευστής της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες ψήφισης του νομοθετικού πακέτου, στο οποίο περιλαμβάνεται το απορριφθέν από το ανώτατο δικαστήριο νομοσχέδιο. «Η επιλογή του ανωτάτου δικαστηρίου να κοινοποιήσει την απόφασή του εν μέσω πολέμου αντιβαίνει στο πνεύμα ενότητας που χρειαζόμαστε προκειμένου οι στρατιώτες μας να επιτύχουν στο πεδίο της μάχης», είπε ο Λέβιν.

Επικριτές του Νετανιάχου και των κυβερνητικών εταίρων του ισχυρίζονται ότι η εμμονή της παρούσας κυβέρνησης να εξασθενίσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, επαίνεσε το ανώτατο δικαστήριο για την «πιστή τήρηση της αποστολής του να προστατεύει τον ισραηλινό λαό».

Μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού υπό το Λικούντ ανέφεραν χθες ότι η επιλογή του στρατού να αποσύρει μέρος των δυνάμεων από τις επιχειρήσεις στη Γάζα αποδεικνύει ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου πλήττει ήδη την πολεμική ικανότητα του στρατεύματος. Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ χαρακτήρισε χθες παράνομη την απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου, για να προσθέσει: «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο, αντιδημοκρατικό επεισόδιο και ακόμη σημαντικότερο, για μία απόφαση, η οποία χτυπά την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ κατά των εχθρών του».

Χιλιάδες έφεδροι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του κύματος διαμαρτυριών κατά του νομοσχεδίου είχαν δηλώσει ότι θα αρνούνταν να υπηρετήσουν εάν ψηφιζόταν ο νόμος, έθεσαν στο περιθώριο τις αντιρρήσεις τους και παρουσιάσθηκαν στις μονάδες τους μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT