Συλλήψεις «πρακτόρων της Μοσάντ»

Η Αγκυρα αναζητεί, εκτός των 33 που κρατούνται, ακόμη 13 «κατασκόπους», ενώ εγείρονται ερωτήματα για τη σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τριάντα τρία άτομα συνελήφθησαν στην Τουρκία ως «ύποπτοι για κατασκοπεία» για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ και με τον ισχυρισμό ότι στόχευαν αλλοδαπούς που ζουν στην Τουρκία. Την ανακοίνωση της επιχείρησης «σκούπας» έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ερωτήματα για το μέλλον των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, καθώς με τον πιο επίσημο τρόπο η Αγκυρα κατηγορεί τη Μοσάντ για προσπάθεια δράσης εντός της επικράτειάς της. Το πρωί της Τρίτης η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 46 υπόπτους στο πλαίσιο έρευνας για «συνωμοσία της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ» με στόχο αλλοδαπούς στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις για τη σύλληψη και άλλων υπόπτων, ενώ η Αγκυρα δηλώνει ότι πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε οκτώ επαρχίες εναντίον ατόμων που είναι ύποπτα για συμμετοχή σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες για το Ισραήλ. Ο κ. Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι οι Αρχές βρήκαν μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος, συμπεριλαμβανομένων περίπου 150.000 ευρώ, ένα μη καταχωρισμένο πυροβόλο όπλο και ψηφιακό υλικό.

Τον Δεκέμβριο του 2023 αξιωματούχοι της Τουρκίας προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα έχει «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που προσπαθήσει να κυνηγήσει μέλη της Χαμάς που ζουν εκτός παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Αυτή η προειδοποίηση είχε γίνει καθώς ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Σιν Μπετ, είχε δηλώσει ότι η υπηρεσία του είναι έτοιμη να καταστρέψει τη Χαμάς «σε οποιοδήποτε μέρος την εντοπίσει, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Λιβάνου και του Κατάρ». Αναλυτές εκτιμούν πως κάποιοι από τους συλληφθέντες σχεδίαζαν δράση εναντίον των μελών της Χαμάς που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

Η Τουρκία, σε αντίθεση με τις χώρες της Δύσης, δεν χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «απελευθερωτικό κίνημα», όπως έχει δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι διάφορες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προηγουμένως προσπαθήσει να πραγματοποιήσουν άλλες «παράνομες δραστηριότητες στο τουρκικό έδαφος», αλλά χωρίς επιτυχία, τονίζοντας ότι καμία ξένη υπηρεσία πληροφοριών δεν θα επιτρεπόταν να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις μέσα στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν την πρώτη ημέρα του έτους τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να διαδηλώσουν «κατά της τρομοκρατίας του PKK και του Ισραήλ» και υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας, με την πορεία των διαδηλωτών να φθάνει πάνω και γύρω από τη γέφυρα του Γαλατά.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο Μπιλάλ Ερντογάν, ένας τους γιους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπιλάλ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να συνεχίσουν το μποϊκοτάζ εναντίον των εταιρειών που έχουν εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ και κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση για ναζιστικού τύπου εκκαθαρίσεις. Ο πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Sozcu, Iσμαήλ Σαϊμάζ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Halk TV δήλωσε: «Ο Μπιλάλ Ερντογάν τα περί μποϊκοτάζ να τα πει στον πατέρα του και όχι σε μας», καθώς όπως εξήγησε η Τουρκία συνεχίζει κανονικά τις εμπορικές σχέσεις της με το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT