Με εντολή δικαστηρίου της Δυτικής Αυστραλίας επετράπη σε 62χρονη γυναίκα να εξασφαλίσει σπέρμα από τον νεκρό σύζυγό της ώστε να το χρησιμοποιήσει για πιθανή τεκνοποίηση.
Η γυναίκα προσέφυγε εκτάκτως στο δικαστήριο υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα, μετά τον θάνατο του 61χρονου συζύγου της, στα τέλη του 2023.
Η σορός του συζύγου της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Sir Charles Gairdner, ωστόσο, η γυναίκα αναγκάστηκε να κινηθεί νομικά, καθώς το νοσοκομείο δεν διεκπεραίωσε το αίτημά της για λήψη σπέρματος από το σώμα του συζύγου της και κρυοσυντήρηση.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το ζευγάρι –που παραμένει σε καθεστώς ανωνυμίας για νομικούς λόγους– είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τα οποία ωστόσο σκοτώθηκαν σε διαφορετικά δυστυχήματα.
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο των παιδιών τους, οι δύο τους συζήτησαν το ενδεχόμενο να κάνουν κι άλλο παιδί. Ωστόσο, αν και το σπέρμα του συζύγου παρέμενε βιώσιμο, ειδικός συνέστησε στη σύζυγο να μην το επιχειρήσει λόγω ηλικίας.
Ομως, σύμφωνα πάντα με τα δικαστικά έγγραφα, μια 20χρονη συγγενής της 62χρονης προσφέρθηκε να γίνει παρένθετη μητέρα κυοφορώντας μέσω εξωσωματικής το μωρό του ζεύγους. Ωστόσο η νεαρή συγγενής έμενε εκτός Αυστραλίας και η νομοθεσία της συγκεκριμένης χώρας επέβαλλε τη διαμονή του ζεύγους εκεί για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Ομως οι εργασιακές υποχρεώσεις, η πανδημία κορωνοϊού και ο θάνατος της μητέρας του 61χρονου καθυστέρησαν τα σχέδια του ζεύγους, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία.
Η δικαστής Φιόνα Σίγουορντ έκανε δεκτό το αίτημα της 62χρονης, επιτρέποντας τις διαδικασίες λήψης δείγματος σπέρματος από τον νεκρό συζύγό της, αλλά όχι και χρήσης του, καθώς κάτι τέτοιο εμπίπτει στη δικαιοδοσία άλλου δικαστηρίου και απαιτεί διαφορετική δικαστική απόφαση.
Στην απόφασή της η Σίγουορντ επέπληξε το νοσοκομείο επειδή δεν διέθεσε «εντεταλμένο υπάλληλο» για τη διαδικασία, κάτι που θα είχε αποτρέψει τη δικαστική ταλαιπωρία για την ενάγουσα.
Προσώρας, στη Δυτική Αυστραλία δεν επιτρέπεται η μετά θάνατον γονιμοποίηση. Για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και να χρησιμοποιήσει το σπέρμα του συζύγου της, η 62χρονη θα πρέπει να προσφύγει σε άλλο δικαστήριο με την αντίστοιχη δικαιοδοσία.
Πηγή: Guardian