Τι θα πει ο Μπάιντεν κατά την τρίτη επέτειο της επίθεσης στο αμερικανικό Καπιτώλιο

Τι θα πει ο Μπάιντεν κατά την τρίτη επέτειο της επίθεσης στο αμερικανικό Καπιτώλιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ισχυριστεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη δημοκρατία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κατά την τρίτη επέτειο των επιθέσεων της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών θα απευθύνει ομιλία κοντά σε ιστορική τοποθεσία, με υψηλή συμβολική σημασία.

Αναμένεται να ισχυριστεί ότι ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη δημοκρατία, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη εκπρόσωποι της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου.

Θα ακολουθήσει τη Δευτέρα επίσκεψή του στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, όπου λευκός ρατσιστής σκότωσε το 2015 εννέα ενορίτες σε ιστορική εκκλησία της αφροαμερικανικής κοινότητας.

Πολιτική βία και θεμελιώδεις ελευθερίες

Ο Μπάιντεν αναμένεται να εστιάσει στην «εντεινόμενη απειλή της πολιτικής βίας». Οι δύο ομιλίες θα αναμένεται να αποτελέσουν τις πιο άμεσες δημόσιες «επιθέσεις» του Αμερικανού προέδρου κατά του Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

«Η επιλογή για τους ψηφοφόρους δεν θα είναι απλώς μεταξύ δύο ανταγωνιστικών φιλοσοφιών διακυβέρνησης. Η επιλογή για τον αμερικανικό λαό τον Νοέμβριο του 2024 θα αφορά την προστασία της δημοκρατίας μας και των θεμελιωδών ελευθεριών κάθε Αμερικανού», τόνισε η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζούλι Τσάβες Ροντρίγκεζ.

Τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου του 2021

Χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την πιστοποίηση της εκλογικής ήττας του Ρεπουμπλικανού προέδρου, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ημέρα των επεισοδίων, ενώ ένας αστυνομικός του Καπιτωλίου, ο οποίος επιχείρησε να αντιμετωπίσει τους επιτιθέμενους, πέθανε την επομένη.

Εκτοτε, άλλοι τέσσερις αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους και 140 έχουν υποστεί τραυματισμούς.

Ο Τραμπ κατηγορείται για εκτεταμένες προσπάθειες να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, ενώ αποκλείστηκε από τα ψηφοδέλτια στο Κολοράντο και το Μέιν λόγω του ρόλου του στην επίθεση στο Καπιτώλιο.

Οι δικηγόροι του Τραμπ αμφισβήτησαν ότι συμμετείχε σε εξέγερση και υποστήριξαν ότι τα σχόλια προς τους υποστηρικτές του την ημέρα των γεγονότων του 2021 προστατεύονταν από το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου.

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Ο Τραμπ έχει οριακό προβάδισμα 2 μονάδων, 38% έναντι 36%, με το 26% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι ή ότι ενδέχεται να ψηφίσουν άλλο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Ο Τραμπ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Τις προσεχείς εβδομάδες, η εκστρατεία του Μπάιντεν αναμένεται να εντείνει τις δημόσιες εκδηλώσεις της.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις αναμένεται επίσης να μιλήσει στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT