Σε επίπεδα ρεκόρ το αμερικανικό χρέος – Ξεπέρασε τα 34 τρισ. δολάρια

Σε επίπεδα ρεκόρ το αμερικανικό χρέος – Ξεπέρασε τα 34 τρισ. δολάρια

Η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους έχει καταστεί τους τελευταίους μήνες πολύ πιο δαπανηρή, λόγω της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρέος του αμερικανικού κράτους έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στο τέλος του 2023 τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι το «συνολικό δημόσιο χρέος που εκκρεμεί» έφτασε τα 34,001 τρισεκατομμύρια δολάρια έως τις 29 Δεκεμβρίου 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο ρεκόρ έρχεται μόλις τρεις μήνες αφού το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα διογκώθηκε.

Η Μάγια ΜακΓκινέας, πρόεδρος ενός δημοσιονομικού παρατηρητή για τον προϋπολογισμό, χαρακτήρισε το χρέος-ρεκόρ «ένα πραγματικά στενάχωρο “κατόρθωμα”». «Αν και το επίπεδο του χρέους μας είναι επικίνδυνο τόσο για την οικονομία μας όσο και για την εθνική ασφάλεια, η Αμερική δεν μπορεί απλώς να σταματήσει να δανείζεται», ανέφερε σε άλλο σημείο. 

Το εθνικό χρέος έχει γίνει μείζον ζήτημα διαμάχης τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, επιδεινώνοντας έτσι τις αντιπαραθέσεις για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. 

Η αύξηση του δημόσιου χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού. Ως εκ τούτου, η εξυπηρέτηση του χρέους έχει καταστεί τους τελευταίους μήνες πολύ πιο δαπανηρή. 

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Peter G. Peterson, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξοδεύει 2 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα μόνο για την πληρωμή των τόκων του χρέους. «Το υψηλό και αυξανόμενο χρέος της Αμερικής έχει σημασία επειδή απειλεί το οικονομικό μας μέλλον», ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε ότι μέσα σε 10 χρόνια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ξοδεύει περισσότερα για πληρωμές τόκων από ό,τι για έρευνα, ανάπτυξη, υποδομές και εκπαίδευση, μαζί.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT