Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράν

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράν

Διπλή έκρηξη σε εκδήλωση προς τιμήν δολοφονημένου από τις ΗΠΑ στρατηγού

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαδοχικές εκρήξεις εντός δέκα λεπτών σε εκδήλωση μνήμης για τον δολοφονημένο από τις ΗΠΑ Ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 103 ανθρώπων και τον τραυματισμό 211 άλλων. Αν και δεν υπήρχαν μέχρι χθες το βράδυ ενδείξεις εμπλοκής ξένης δύναμης, το συμβάν ενίσχυσε τις ήδη ισχυρές ανησυχίες για επέκταση του πολέμου της Γάζας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι τάσσονται στο πλευρό της Χαμάς, στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 14.50, τοπική ώρα, στο νεκροταφείο της πόλης Κερμάν, περί τα 820 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, όπου αναπαύεται ο Σουλεϊμανί, αρχηγός επίλεκτων στρατιωτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης. Στο σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη επρόκειτο να διεξαχθεί η εκδήλωση προς τιμήν του Σουλεϊμανί, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τον θάνατό του. Δέκα λεπτά αργότερα, ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη, η οποία προκάλεσε και τα περισσότερα θύματα, καθώς σωστικά συνεργεία και αστυνομικές δυνάμεις είχαν σπεύσει στο σημείο του συμβάντος. Εκφράζονταν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών επρόκειτο να αυξηθεί.

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράν-1
Δύο εκρήξεις στο Ιράν χθες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερα από 100 άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων στη διάρκεια μνημοσύνου για τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, από αμερικανικό drone. [MAJID ASGARIPOUR / WANA (WEST ASIA NEWS AGENCY) VIA REUTERS]

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, δήλωσε ότι «οι διαβολικοί εχθροί του έθνους προκάλεσαν μια νέα καταστροφή και μετέτρεψαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε μάρτυρες», υποσχόμενος «σκληρή απάντηση, Θεού θέλοντος». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ανέφερε ότι «οι δράστες αυτής της άνανδρης ενέργειας θα εντοπιστούν σύντομα και θα τιμωρηθούν από τις αρμόδιες δυνάμεις ασφαλείας και του νόμου» και ακύρωσε τη σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ανώνυμος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το IRNA ανέφερε ότι η εκατόμβη προκλήθηκε από εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους πυροδότησαν «τρομοκράτες» με τηλεχειρισμό. Μέχρι χθες το βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για το συμβάν. Το Ισραήλ έχει κατά το παρελθόν πραγματοποιήσει δολοφονίες επιστημόνων και αξιωματούχων που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά όχι τυφλές επιθέσεις εναντίον αμάχων. Τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν πραγματοποιήσει σε όλο το διάστημα μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 αντικαθεστωτικές οργανώσεις, η ηγεσία των οποίων βρίσκεται στο εξωτερικό. Ανάλογα κρούσματα υπήρξαν από την πλευρά του σουνιτικού ISIS, που έβλεπε το σιιτικό Ιράν ως έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του και προσέφευγε συχνά σε διπλές εκρήξεις για τη μεγιστοποίηση των απωλειών.

Για τρομοκρατικό χτύπημα έκαναν λόγο οι Αρχές, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί υπήρξε πρόσωπο-κλειδί του ιρανικού καθεστώτος, από τις πιο δημοφιλείς πολιτικές προσωπικότητες στη χώρα του. Αφού υπηρέτησε στον πόλεμο με το Ιράκ (1980-1988), τέθηκε επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κοντς (Ιερουσαλήμ) των Φρουρών της Επανάστασης, η οποία αναλαμβάνει τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Επαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση των σιιτικών, φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, στον Λίβανο και στην Υεμένη, όπως και στη στρατιωτική στήριξη του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, στον συριακό εμφύλιο. Η δολοφονία του, στις 3/1/2020, από αμερικανικό drone στη Βαγδάτη, επί προεδρίας Τραμπ, έφερε το Ιράν στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα έφερε νέα επιδείνωση στις σχέσεις Τεχεράνης – Ουάσιγκτον. Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία υψηλόβαθμου Ιρανού διοικητή στη Συρία και απείλησε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα. Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ βύθισαν τρία πλοιάρια των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι, που στόχευσαν εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται, με κανέναν τρόπο, στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Ιράν και δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι εμπλέκεται το Ισραήλ, τονίζοντας ότι μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή «δεν είναι προς το συμφέρον» καμιάς χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT