Φόβος ανοιχτού πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Φόβος ανοιχτού πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Μυστικές συνομιλίες του Ισραήλ με το Κονγκό για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας στην Αφρική

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονταν χθες ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ για το ενδεχόμενο απαντητικών πληγμάτων της Χεζμπολάχ, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι, από ισραηλινό drone στη Βηρυτό. Ο διευθυντής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, διαμήνυσε ότι οι δολοφονίες ηγετικών στελεχών της Χαμάς στο εξωτερικό θα συνεχιστούν, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «θα κλείσει τους λογαριασμούς του» με όλους όσοι εμπλέκονται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο με τις φονικές επιδρομές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν σποραδικά πυρά σε σχεδόν καθημερινή βάση, γύρω από τα σύνορα των δύο χωρών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Χεζμπολάχ προσέφερε υποστήριξη στη Χαμάς, καθηλώνοντας μέρος του ισραηλινού στρατού στο βόρειο μέτωπο και υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Νετανιάχου να εκκενώσει παραμεθόριες κωμοπόλεις και χωριά από τους κατοίκους τους.

Παρ’ όλα αυτά, η Χεζμπολάχ δεν είχε επιχειρήσει μέχρι χθες πλήγματα εναντίον μεγάλων ισραηλινών πόλεων, όπως το Τελ Αβίβ, η Χάιφα ή η Ιερουσαλήμ, κάτι που θα οδηγούσε από τη σύγκρουση χαμηλής έντασης σε έναν ανοιχτό πόλεμο, όπως εκείνος του 2006, που έφερε μεγάλες καταστροφές στον Λίβανο. Ωστόσο, το γεγονός ότι το Ισραήλ σκότωσε ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς όπως ο Αρούρι σε νότια συνοικία της Βηρυτού, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της Χεζμπολάχ, ενίσχυσε την πίεση στη σιιτική οργάνωση να δώσει δυναμική απάντηση.

Στη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του με αφορμή την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καυτηρίασε τη «σκανδαλώδη επίθεση του Ισραήλ επί λιβανέζικου εδάφους» και τόνισε ότι η δολοφονία του Αρούρι «δεν θα μείνει αναπάντητη ή ατιμώρητη», προειδοποιώντας ότι, αν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση στον Λίβανο, «το εθνικό συμφέρον θα μας υποχρεώσει να διεξαγάγουμε έναν πόλεμο μέχρι τέλους, χωρίς κανόνες ή όρια». Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει πως μαχητές της επιτέθηκαν σε δύο ισραηλινά φυλάκια στη μεθοριακή ζώνη.

Η δολοφονία του Αρούρι άναψε φωτιές και στην ελεγχόμενη από την Παλαιστινιακή Αρχή Δυτική Οχθη, από την οποία καταγόταν ο δολοφονημένος υπαρχηγός της Χαμάς. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέβηκαν στους δρόμους της Ραμάλα και άλλων πόλεων τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, ζητώντας εκδίκηση, ενώ χθες κηρύχτηκε γενική απεργία, με αποτέλεσμα να μείνουν κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, τράπεζες, εστιατόρια και κυβερνητικά γραφεία.

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις από τη δολοφονία του Αρούρι εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον προερχόμενο από την αντιπολίτευση Μπένι Γκαντς, ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης Νετανιάχου. Ο Γάλλος ηγέτης τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να αποφευχθεί κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ειδικά στον Λίβανο», και επέμεινε στην ανάγκη να κηρυχθεί «διαρκής κατάπαυση του πυρός».

Αίσθηση προκάλεσαν δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται σε μυστικές συνομιλίες με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για τη μεταφορά των Παλαιστινίων της Γάζας στην αφρικανική χώρα. Υποστηρίζοντας την ιδέα του εκτοπισμού, η υπουργός Πληροφοριών Χίλα Γάμλιελ δήλωσε ότι «με τη λήξη του πολέμου, η εξουσία της Χαμάς θα έχει διαλυθεί, δεν θα υπάρχουν δουλειές στη Γάζα και το 60% της καλλιεργήσιμης γης θα έχει μετατραπεί σε νεκρή ζώνη».

Στην πρότασή τους για εκτοπισμό των Παλαιστινίων και εποικισμό της Γάζας από Εβραίους εποίκους επανήλθαν με νέες δηλώσεις τους οι ακροδεξιοί υπουργοί Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, και Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ χαρακτήρισε «εμπρηστικές και ανεύθυνες» τις τοποθετήσεις των δύο υπουργών και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν στα σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT