Πολιτικά απόνερα από τις πλημμύρες

Αναθεώρηση της αντιπλημμυρικής στρατηγικής -σύμφωνης με την κλιματική αλλαγή- ζητούν ειδικοί από το Βερολίνο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην κλιματική αλλαγή αποδίδει η επιστημονική κοινότητα την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Βέλγιο τις τελευταίες ημέρες, με τους ειδικούς να καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί σε επείγουσα αναθεώρηση της αντιπλημμυρικής πολιτικής προκειμένου να λαμβάνει υπόψη της τη ραγδαία μεταβολή των κλιματικών συνθηκών.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε μεγάλο τμήμα της Γερμανίας εξαιτίας της επίμονης βροχόπτωσης στα δυτικά και των πλημμυρικών φαινομένων. Η δυσοίωνη πρόβλεψη των μετεωρολογικών υπηρεσιών, που έκαναν χθες λόγο για συνέχιση των βροχών τουλάχιστον μέχρι σήμερα το βράδυ, έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών. Τα κρατίδια της Κάτω Σαξονίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Θουριγγίας και της Σαξονίας-Ανχαλτ αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ προειδοποίηση για πλημμύρες εντός των προσεχών ημερών εξέδωσε και το κρατίδιο της Βαυαρίας. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς επισκέφθηκε περιοχές στα βόρεια της χώρας που επλήγησαν από πλημμύρες, καλώντας τους πολίτες να «συσπειρωθούν» απέναντι στις προκλήσεις της φύσης και της κλιματικής αλλαγής. Την Κάτω Σαξονία επισκέφθηκε και η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζε, η οποία δεσμεύθηκε να στηρίξει τους πλημμυροπαθείς.

Πολιτικά απόνερα από τις πλημμύρες-1
Ποδηλάτης κόντρα στον άνεμο στη Βρετανία, καθώς η καταιγίδα «Χενκ» πλήττει το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας. [EPA/ADAM VAUGHAN]

Ο Ραλφ Μερτζ του Κέντρου Περιβαλλοντικών Μελετών του Χάλε ήταν από τους πρώτους που υπογράμμισαν την αναγκαιότητα αναθεώρησης της αντιπλημμυρικής πολιτικής. Ο Μερτζ επισήμανε σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του την εξελισσόμενη φύση των πλημμυρών, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν ιστορικοί σταθμοί, ενώ τείνουν σήμερα να καταστούν συνηθισμένα φαινόμενα. Οι μελλοντικές πλημμύρες, σύμφωνα με τον δρα Μερτζ, ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά, τόσο σε όγκο νερού όσο και σε μορφολογία, από τις σημερινές. Η μεταβολή αυτή καθιστά επείγουσα την προσαρμογή των σημερινών αντιπλημμυρικών μέτρων στην επερχόμενη πραγματικότητα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό για τις φυσικές καταστροφές στη Γερμανία. Οι ελλείψεις είναι πασιφανείς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα τεχνικά μέσα», τόνισε η πρόεδρος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, Γκέρτα Χάσελφελτ. Η αντιπλημμυρική προστασία αναδείχθηκε σε πολιτικά εκρηκτικό ζήτημα στη χώρα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουλίου 2021 στην κοιλάδα του ποταμού Αρ, που στοίχισαν τη ζωή σε 180 ανθρώπους.

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αναβάθμιση εξοπλισμού για τις φυσικές καταστροφές στη Γερμανία.

Στη Βρετανία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε το απόγευμα της Τρίτης από πτώση κλαδιών δέντρου στο αυτοκίνητό του στην περιοχή του Μπαθ, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς η καταιγίδα «Χενκ» συνέχιζε στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας. Μέχρι χθες το μεσημέρι, οι Αρχές είχαν εκδώσει 600 προειδοποιήσεις για πλημμύρα σε Αγγλία και Ουαλλία. Στην κομητεία του Λέστερσερ, δεκάδες κατοικίες πλημμύρισαν μετά την υπερχείλιση τοπικού καναλιού ναυσιπλοΐας. «Αυτές είναι οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν δει στα 38 χρόνια που ζω εδώ. Είδα αστυνομία και πυροσβέστες με φουσκωτά σκάφη να σώζουν κατοίκους όλη μέρα», σημειώνει ο 67χρονος κάτοικος Τζον Μπρέιλσφορτ. Η άνοδος της στάθμης του ποταμού Σέβερν στο Γούστερ οδήγησε τις Αρχές να διατάξουν διακοπή κυκλοφορίας.

Πολιτικά απόνερα από τις πλημμύρες-2
Πανοραμική άποψη από την πλημμυρισμένη πόλη Βερντέν στη βόρεια Γερμανία. [EPA/STR]

Στη βόρεια Γαλλία, η καταιγίδα επηρέασε ιδιαίτερα την περιοχή της Λίλλης, με τον νομό Πα-ντε-Καλαί να παραμένει και σήμερα σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής για το ενδεχόμενο πλημμύρας. Τον ποταμό Αιν κήρυξαν χθες οι Αρχές «πορτοκαλί» – δεύτερος βαθμός επικινδυνότητας για υπερχείλιση. Στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας έθεσε η πυροσβεστική και τους ποταμούς Μεζ και Μοζέλ, αλλά και τον Λαϊτά στη Βρετάνη. Σοβαρές πλημμύρες αναμένονταν χθες το βράδυ και σήμερα στη βορειοανατολική Γαλλία, στον νομό των Αρδενών. Ο ποταμός Ερ, που χύνεται στον Αιν, είχε υπερχειλίσει το βράδυ της Τρίτης, και η πυροσβεστική υπηρεσία των Αρδενών προχώρησε σε αλλεπάλληλες διασώσεις εγκλωβισμένων.

Μια 59χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στη βελγική επαρχία της ανατολικής Φλάνδρας αφού επλήγη από φράκτη που είχε παρασυρθεί από τον άνεμο στη διάρκεια σφοδρών βροχοπτώσεων την Τρίτη, όπως ανέφερε χθες η τοπική κυβερνήτρια Καρίνα φαν Κάουτερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT