Γκιουλέρ: Θετική ατζέντα με Ελλάδα, αλλά χωρίς υποχωρήσεις – Aιχμές κατά ΗΠΑ για τα F-16

Γκιουλέρ: Θετική ατζέντα με Ελλάδα, αλλά χωρίς υποχωρήσεις – Aιχμές κατά ΗΠΑ για τα F-16

«Οι σύμμαχοί μας, ιδίως οι ΗΠΑ, πρέπει να διορθώσουν τις λανθασμένες προσεγγίσεις τους σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο Τούρκος υπ. Αμυνας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, πραγματοποίησε δηλώσεις σχετικά με τη διαδικασία που αφορά την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, αλλά και τα ελληνοτουρκικά

«Οι σύμμαχοί μας, ιδίως οι ΗΠΑ, πρέπει να διορθώσουν τις λανθασμένες προσεγγίσεις τους σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα την εθνική μας ασφάλεια» είπε ο Γκιουλέρ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία παρακολουθεί τη διαδικασία αγοράς 40 F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ

«Οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί. Μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας ότι αναμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία με τη λήψη θετικών και συγκεκριμένων μέτρων το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι αποδεκτό να αφήνεται το θέμα σε εκκρεμότητα και να ακολουθείται μια προσέγγιση αποφυγής της επίλυσης του ζητήματος» είπε χαρακτηριστικά. 

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Τούρκος υπ. Αμυνας σημείωσε ότι «διανύουμε μια ιστορική περίοδο στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα», ενώ τόνισε πως «οι ειλικρινείς και εποικοδομητικές σχέσεις θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες», σημειώνοντας, πάντως, ότι «δεν θα γίνει υποχώρηση από τα εθνικά συμφέροντα» της Τουρκίας.

«Η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αγκυρα τον Νοέμβριο ήταν μια καλή ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα», συνέχισε ο Γκιουλέρ, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες, οι οποίες είχαν ανασταλεί για περισσότερα από δύο χρόνια, συνεχίστηκαν και επιτεύχθηκε συμφωνία για τη συνέχιση των συνομιλιών και το 2024. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ελήφθη απόφαση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Αναφερόμενος στην 5η Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο, ο Γκιουλέρ είπε ότι στις συνομιλίες αναδείχθηκαν κυρίως τα θέματα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, της διατήρησης ανοικτών διαύλων διαλόγου και της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. 

«Στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε στη συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα. Φυσικά, θα ήθελα να τονίσω ότι, καθώς κάνουμε προσπάθειες για μια ειρηνική λύση, δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στα εθνικά μας συμφέροντα και ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι ως προς αυτό» κατέληξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT